IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската инфлация показва признаци на живот

Канадската инфлация се следи внимателно от инвеститорите, тъй като те се опитват да преценят дали ще има още едно повишение на лихвите тази година

17:00 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канадската инфлация показва признаци на живот през юли, съобщава Bloomberg. Инфлацията се ускорява до 1,2% на годишна база, след като през юни достигна двугодишно дъно на ниво 1%. Освен това данните показват, че има втори пореден ръст в базисната инфлация.

Изменение на потребителските цени на годишна база. Графика: TradingEconomics.com

Канадската инфлация се следи внимателно от инвеститорите, тъй като те се опитват да преценят дали ще има още едно повишение на лихвите през тази година. Очаква се канадската централна банка да продължи да затяга паричната политика, но само ако цените подкрепят такива ходове.

Най-ясният сигнал, че най-голямата слабост при инфлацията е отминала, е повишението на базисния измерител, който се ускорява от 1,4% през юни до 1,5% през юли. През май беше достигната най-ниската стойност от 1999 г. - 1,3 на сто. Базисната инфлация изключва колебливите компоненти като енергетиката и хранителните продукти.

Именно по-скъпият бензин е основният фактор за ускорението в широкия показател. Горивото поскъпва с 4,6% на годишна база.

На инфлацията най-много натежава електричеството, където имаше законови промени, засягащи цените. Затова съответният индекс се понижава с 9,1% на годишна база, което е най-големият спад от април 2003 г.

На 12 юли Канадската централна банка повиши лихвите за пръв път от седем години до 0,75%. Тогава управителят на институцията Стивън Полоз заяви, че инфлацията е ограничена от временни фактори и би трябвало да се придвижи до целевото ниво от 2%. По думите му бъдещите ходове на банката зависят от актуаланите макроикономически данни, които влияят на перспективите пред инфлацията.

Към 16:40 часа българско време канадският долар поскъпва с 0,73% до 1,2586 канадски долара за един щатски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още