IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан отстъпи до 3-месечно дъно

Спадът дойде на фона на агресивните ходове на правителството за блокиране на резкия спад на фондовия пазар

08:34 | 08.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският юан отстъпи до 3-месечно дъно

Юанът oтстъпи спрямо долара в търговията извън Китай във вторник на фона на опасенията, че агресивните ходове на правителството за блокиране на резкия спад на фондовия пазар може да имат обратен ефект върху икономиката на страната, пише MarketWatch.

В търговията в Ню Йорк офшорният юан спадна до 6,2279 за долар – най-ниското ниво от 13 април насам. Равнището бе с 1,8% по-ниско от официалния курс за деня, определен от Китайската централна банка в размер на 6,1166.

Пазарните очаквания за китайските пари не са особено благоприятни. Според експерти юанът ще отслабне до 6,4064 за долар в рамките на следващите 12 месеца, което е с 3% под сегашното ниво.

Китайската валута отслабна, след като чуждестранните инвеститори изтеглиха пари от страната по време на тежкия спад на пазара на акции в последните дни. Отстъплението изтри трилиони долари от богатството на инвеститорите от началото на юни. Въпреки разнообразните мерки, предприети от китайските власти в противодействие на спада, инвеститорите остават загрижени за ефекта от разпродажбите във втората най-голяма икономика в света.

"Търговците смятат, че слабостта на пазара на акции може да се прелее в икономиката", призовавайки за повече облекчаване на паричната политика, каза Кун Чоу, старши стратег в швейцарската банка Union Bancaire Privée. "Тези политики може да включват отслабване на курса с цел подпомагане на износителите".

В зависимост от това дали валутата се търгува в континенталната част на Китай или извън нея, има различни обменни курсове на юана. Пазарните участници гледат повече т.нар. офшорен юан, тъй като той е по-малко повлиян от контрола на властите в Пекин.

В края на юни китайските власти се ангажираха да намалят своите валутни интервенции, ограничавайки ги само до наложително противодействие на тежки колебания в обменните курсове. Ако обаче стойността на китайските пари на външните спот пазари отстъпва, то Китайската централна банка вероятно ще трябва да предприеме по-агресивни действия, казват анализатори.

"Влиянието на валутния курс много лесно може да повлияе на фондовия пазар", смята Чоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още