IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан превзема лондонското Сити

Обемът на търговията на спот пазара в британската столица нарасна повече от три пъти за една година

12:53 | 26.06.15 г. 2
Китайският юан превзема лондонското Сити

Обемът на търговията в китайски юани в Лондон през последната година се увеличи повече от два пъти, съобщава Ройтерс, позовавайки се на данни на City of London Corporation.

Констатацията допълнително потвърди засилването на финансовите връзки на Великобритания и Китай. Така например през 2014 г. общият обем на търговия в юани се увеличи спрямо предходните 12 месеца със 143%, а среднодневният обем бе 61,5 млрд. долара.

Обемът на търговията на спот пазара достигна ниво от 18,4 млрд. долара, която маркира ръст в сравнение с предходната година от повече от три пъти.

Лондон все още е центърът на международната търговия и валутен обмен, като в опит да запази този статут активно привлича китайските банки и стимулира развитието на търговията в юани.

"Нашето изследване показа значителен ръст на пазара на китайски юани в Лондон, както в дълбочината на пазара, така и в броя на активните участници", заяви пред Ройтерс един от лидерите на лондонското Сити.

Освен това в бъдеще търговията в юани ще е много важна, тъй като от една страна е планирано да стартира нова международна система, а от друга Международният валутен фонд (МВФ) обмисля дали да не включи китайските пари в кошницата си с резервни валути.

Фондът все още обмисля дали валутата на Китай отговаря на всички изисквания, включително критериите за достъп за международна употреба.

Най-големият център на търговията с юани в света все още е Хонконг. През декември миналата година дневният оборот чрез платформа за клиринг в Хонконг бе в размер на 880 млрд. юана. Лондон все още изостава значително по това направление, но скоро балансът на силите може да се промени, особено тъй като столицата на Великобритания е световен финансов център.

МВФ вече не смята, че юанът е подценен и е готов да продължи активното си сътрудничество с властите в Китай и да добави валутата в кошницата на специалните права на тираж (СПТ).

"Въпреки че подценяването на юана е значим фактор, който в миналото причини значителен дисбаланс, сега ние вярваме, че значителното реално поскъпване на валутата през изминалата година е изпратило валутния курс до ниво, при което парите вече не са подценени", се казва в изявление на Фонда след консултации с властите в Пекин.

В същото време мисията на МВФ, ръководена от заместник-директора за региона на Азия и Тихия океан Маркус Родлауер, призовава Пекин да ускори работата за подобряване на гъвкавостта на валутния курс на националната валута. Китай трябва да се стреми към пълна либерализация на валутния пазар в следващите 2-3 години, се казва в изявлението.

Включването на юана в кошницата на СПТ "е без съмнение и е само въпрос на време", казва МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Китай не е нито Украйна, нито Армения...такива експерименти там завършват много зле за организаторите и спонсорите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
напрао им се пукат тиквите на онея оттатък блатото ..... ше треа да измислят нешо в бързината различно от "жълти демонстрации" в Хонг Конг или "мъмрене" в Китайско море .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още