IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският внос с най-силен ръст от шест месеца

Tърговският излишък отчита 6-месечен спад през септември

09:50 | 13.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Контейнерен терминал в Шанхай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Контейнерен терминал в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Малко преди важния партиен конгрес в Пекин китайската външна търговия отчита добри резултати. Изчисленият в долари внос отчита ръст от 18,7 на сто спрямо същия период на предходната година до 169,6 млрд. долара, обявиха митническите служби в страната, цитирани от Ройтерс. Пазарните очаквания бяха по-скромни – за ръст от 13,5 на сто. Така септември е единадесетият пореден месец на растеж на вноса.

Износът, който се е увеличил с 8,1% в сравнение със септември предходната година, също се развива по-силно. През предходния месец нарастването на износа бе само от 5,5% - най-бавното повишение от февруари. Пазарите обаче очакваха увеличение с 8,8% за септември. 

Търговският излишък на Китай е спаднал рязко до 28,47 млрд. долара през септември от 2017 г. от 40,94 млрд. щатски долара през същия месец на предходната година и под пазарния консенсус от 39,50 млрд. щатски долара. Това е най-малкият търговски излишък от март насам, тъй като износът е по-малък от вноса, изчислявa Trading Economics.

Търговският излишък със САЩ, най-големия експортен пазар за Китай, се увеличава до 28,08 млрд. долара от 26,23 млрд. долара през август. 

Преди Конгреса на Китайската комунистическа партия – ключова политическа среща, Народната република представи цяла поредица от положителни икономически данни. Международният валутен фонд (МВФ) също повиши през тази седмица прогнозата си за растежа на втората по големина икономика в света с 0,1 процентни пункта до 6,8%, което е втора корекция тази година. МВФ обаче предупреди в своя доклад, че Китай все още „изкупува“ по-високия от очакванията растеж чрез натрупването на дълг. Това може да доведе до „силен срив" в бъдеще, смятат експертите на организацията. МВФ призова Пекин да ограничи кредитирането.

В резултат на нарастващия дълг американската рейтингова агенция Standard & Poor's понижи през миналия месец кредитния рейтинг на страната с една стъпка до "А+". Продължителният силен ръст на кредитите в Китай е увеличил икономическите и финансовите рискове, пояснява агенцията. Наистина високият темп на ръста на кредитирането е подкрепил и икономическия растеж, но от това е пострадала финансовата стабилност, смятат експертите на агенцията. Пекин пък я обвини, че не разбира правилно икономиката на страната.

Партийният конгрес, който се провежда на всеки пет години, ще определи политическия курс на втората по големина икономика до 2022 г. и ще одобри ново поколение лидери във водещи органи на партията. Очаква се председателят на Комунистическата партия и президент Си Дзинпин да бъде преизбран за още пет години на длъжността му на едноседмичния конгрес, който започва следващата сряда. Президентът иска да разшири още повече и сега голямата си власт.

Икономическите наблюдатели се надяват, че партийният конгрес ще покаже и бъдещия икономически курс. През миналата година икономиката на Китай нарасна с едва 6,7% - най-бавния ръст за последните 26 години. За тази година правителството определи цел от "около 6,5% или, ако е възможно - повече".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още