IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левът поевтиня с 13% спрямо долара през 2014 г.

Вследствие на поевтиняването на еврото родната валута изгуби от стойността си и спрямо британската лира и швейцарския франк

12:25 | 05.01.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Един долар се разменяше за 1,60841 лв. на 30 декември 2014 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Един долар се разменяше за 1,60841 лв. на 30 декември 2014 г. Снимка: Ройтерс

През 2014 г. левът поевтиня с 13,35% спрямо долара. Обезценката на родната валута е непряк резултат от поевтиняването на еврото, към което е фиксиран курсът на лева. Всъщност през изминалата година родната валута изгуби от стойността си както спрямо британската лира, така и спрямо швейцарския франк.

Това се случва на фона на спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стартира програма за количествени улеснения, а и като цяло – заради водената от нея приспособителна парична политика през отминалата година, довела до поевтиняване на еврото спрямо долара с 12%. Прекратяването на количествените улеснения от страна на Федералния резерв на САЩ също допринесе за това.

Днес еврото се смъкна до най-ниското си ниво от 2006 г. насам и поради ниските обеми на търговия, и заради опасенията, че Гърция може да напусне еврозоната, които витаят в последните седмици.

На 30 декември 2014 г., откогато са последните данни на Българска народна банка (БНБ) за обменните курсове на чуждестранните валути към българския лев, един долар се разменяше за 1,60841 лв. Последно подобен номинален курс на долара към лева е имало в края на март 2006 г., показват месечните справки на централната банка. Ако се вземат пък средномесечните стойности на курса на лева спрямо долара, изчислявани от БНБ, подобен курс е имало през юни 2010 г.

Левът поевтинява с 13,35% през изминалата година, като за сравнение, година по-рано - на 30 декември 2013 г. стойността на щатската валута спрямо лева е била 1,41902. Само през декември пък левът поевтинява с 2,66% спрямо долара при курс на 28 ноември от 1,56679 лв.

БНБ изчислява обменните валутни курсове на чуждестранните валути на основата на фиксирания курс на лева спрямо еврото, като за източник се използват публикуваните от ЕЦБ курсове на еврото към същите валути за съответния ден.

БНБ публикува обменни курсове на чуждестранни валути, валидни за същия работен ден, на интернет страницата си до 16:00 ч. българско време, гласи информацията, поместена на сайта на банката. При липса на нови обменни курсове към този час за валидни се приемат публикуваните курсове за предишния работен ден, като в случая данните са от 30 декември. Имайки предвид днешното поевтиняване на еврото е възможно и левът да е поевтинял с още.

По-скъпият долар ще направи и деноминираните в долари стоки и суровини по-скъпи за българските компании и потребители. Така например вносът от и пътуванията до САЩ се оскъпяват. Страната е седмият ни по полемина търговски партньор що се отнася до обема на изнесените стоки и шести по размер на вноса.

По последни данни на Националния статистически институт за периода от януари до октомври към САЩ сме изнесли с 3% повече стоки и услуги на стойност 496,8 млн. лв., а сме внесли с 58,5% повече за година до 486 млн. лв., с което поддържаме положително салдо с най-голямата икономика в света.

През 2014 г. родната валута изгуби от стойността си и спрямо британската лира и швейцарския франк. През 2014 г. левът се е обезценил с 6,92% спрямо британските пари при курс от 2,50 лв. на 30 декември 2014 г. и 2,33839 лв. на 30 декември 2013 г. Само през декември левът е поевтинял с 1,66% спрямо лирата.

Спрямо франкът годишното поевтиняване е с 1,92% при курс от 1,62606 сега и 1,59542 преди година. Обменният курс е на практика без изменение през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 9 години
Някой има ли данни кога започна обезценката на долара и движението на петрола в този период ? Според мен петрола е ниско защото подпомага обезценката на еврото . п.п.Не смятам че това е дъното на еврото - в Европа планината от дългове си стой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
Аз подкрепям прогнозата на Deutsche Bank и тя е паритет в средносрочен план между $ и еврото и дори поевтиняване на еврото до 0.8-0.9 $. Гърция е по пътя към изхода от еврозоната само след месец, както и Испания и Италия до година две, а Великобритания почти със сигурност ще напусне ЕС. Испания може да последва Гърция още в края на тази година след като местните евроскептици от Подемос вероятно ще бъдат първа сила на предстоящите парламентарни избори и ще пометат партията на Мариано Рахой. Като капак на всичко Франция тръгне към изхода на еврозоната през 2017 след победа на Льо Пен. Партията на Меркел се срива рекордно под натиска на евроскептичната Алтернатива за Германия. Германия днес вече не е крепост еврофилите, а арена масови протести срещу Меркел, еврото и ЕС като този в Дрезден миналия месец, а никоя медия у нас не посмя да отрази този протест. Не съм оптимист изобщо за съществуването на еврото, та камо за силата му, която за мен е напълно необяснима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 5
Hahoto
преди 9 години
Просто според мен този цикъл на падане на еврото е към края си. Макар да да не очаквах да пробие 1.20. Нито икономиката на ЕС го е закъсала толкова фундаментално, нито еврото е подложено на някакъв всеобщ шок. Мотора Германия работи на високи обороти. Севера си е ОК. Сега ще поотпушат малко икономиките със свежи пари, а това пък ще подобри ситуацията в еврозоната до няколко месеца. В допълнение утре като прочетем и две новини за безработицата в САЩ, която леко се вдигнала и воала долар евро -1.30. Да не се заблуждаваме, че янките имат изгода долара да поскъпва бекрайно спрямо еврото.Щото освен хартийките дето ги печатат и волно заменят по света, трябва да продават и стока.Освен това почнат ли прекалено много да обръщат по всички медии внимание на долар-евро , за мен е сигнал, че темата се преекспонира и наближава обратното движение на махалото. А това за паритета според мен ще завлече доста народ. В момента да купуваш долари е вече голям риск. Краткосрочно до месец- два може да тества 1.16 -1.15 но до юни-юли го чакам на 1.25-1.30! Разбира се това е само прогноза и всичко може и да се случи по друг начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Браво колега. Но аз предпочитам прогнозите, които се дават предварително, не постфактум. Бихте ли споделили очакванията си за движението на курса в краткосрочен пан? Питам съвсем информативно. Все още не съм направил собствена прогноза за тренда през 2015-а Чакам да видя, дали еврото ще тръгне към паритет с $, или ще възстанови част от загубите си през този месец..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 9 години
"Коментарът е изтрит автоматично". Много страшен коментар, много нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
@12 Според мен еврото доста дълго ще задържи около и под 1.21-1.22 за долар. Даже добре е да падне и още. Европа отчаяно се нуждае от обезценка на валутата и инфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto
преди 9 години
Бреййй, Интернет, колко злоба, завист, струят от твоя черен език.Честно казано, направо те съжалявам!Дано поне като си се избълвал така, поне малко да ти е олекнало! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 9 години
Дата, сега ако си купиш фючерси с петрол, догодина по това време ще се радваш на над 10 процента доходност, според мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 13
Hahoto
преди 9 години
Днес обърнах доларите в левове. Лично аз за една година постигнах 12 процента доходност. И до 1.16 да стигне долара спрямо еврото, очаквам скоро тенденцията да се обърне. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още