IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошият кошмар на всички търговци

При правилна подготовка и дисциплина маржин търговията не е страшна

10:50 | 31.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-лошият кошмар на всички търговци

URGENT NOTICE – MARGIN CALL  
===========================

This email is notification that your balance, taking into account all realised or unrealised profits and losses, has fallen significantly below the total margin that we require. Your current trading positions are now at immediate risk of being cut back or closed to cover the shortfall.

It is your responsibility to add extra funds to your balance or limit any potential losses on your trading positions...

 

Съжалявате за прекаленото търгуване? Орязвате загубата веднага? Добавяте повече средства? Не правите нищо? Какъв е вашият отговор, когато получите такъв имейл от Вашия брокер? 

Първо, маржин търговията е придобила репутация на прекалено рискована с висока степен на неуспех и зануляване, дължащо се на комбинацията от:

·     Търговците, които не са успели да си напишат домашното и не разбират рисковете, свързани с високия ливъридж, най-често използван в онлайн търговията.

·     Брокерите, които не са успели да осигурят достатъчна подготовка за справяне с рисковете от използването на ливъридж.

Част от това идва от истории, изкарани по основните медии, които звучат по следния начин: Някои наивни новаци повярвали, че ще забогатеят, като изкарат бързи пари с малко усилия в онлайн търговията. Тези безотговорници бяха шокирани да установят нещо друго... 
 
В заключение: маржин търговията трябва или да се избягва изцяло, или е неподходяща за повечето хора. Ако сте достатъчно умен, за да завършите нашата безплатна 21-дневна програма за обучение, разбира се, ще видите абсурдността на тези мотиви. 
 
Само защото има хора, които се карат безразсъдно коли, това не означава, че шофирането трябва да се избягва изцяло. Същото важи и за типичната ливъридж търговия с договори за разлика. Ако сте имали правилната подготовка и имате дисциплината да практикувате правилната търговия, планирайки управление на риска и парите, може да поддържате риска до приемливи нива, точно както с всеки друг вид инвестиции или търговия. Както и при шофирането, има начини да се симулира опит, докато не сте готови за нещо истинско, както и начини след това да започнете бавно при по-малко предизвикателни условия, докато не сте готови за по-трудните условия (историята зад курса Обучение за трейдъри). 
 
Второ, обичайната причина за всеки Margin Call в онлайн търговията е комбинация от:

·     Размер на акаунта

·     Стоп на загубите

·     Оразмеряване на позиция

Размер на акаунта

Размерът на сметката дефинира колко далеч може да определите риска при сделка (Stop Loss) от входната точка, без да рискувате повече от 1-3% от капитала си. Обикновено, размерът на сметката не е краткосрочна променлива за търговците, така че първо трябва да се уверите, че Вашият брокер предлага възможности за микро лотове за ограничен акаунт. Това е важно, защото може да бъдете прав за посоката на пазара, но може да имате нужда от по-голям капитал, за да избегнете преждевременен Margin Call преди цената да се придвижи във Вашата посока. 
 
Както и да е, за даден размер на сметката, Stop Loss и Оразмеряването на позицията са двата критични фактора за защита и ръст на Вашата сметка. 

Stop Loss

Когато определяте Вашият стоп за загуба, винаги постигате баланс между два противоречащи си критерия: 
 
1. Цената на стопа е достатъчно близо до входната точка, така че ако бъде ударен, загубата да не надвишава 1-3% от стойността на сметката Ви. 

2. Цената на стопа е достатъчно далеч от входната точка и ниво на подкрепа/съпротива, така че да бъде ударен от нормалните случайни ценови движения и да затвори позицията Ви преди цената да има шанса да се движи във Ваша полза. Вместо това, той се задейства само от ценови движения, които са достатъчно големи, за да се предположи, че сте сгрешили и сте надценили силата на определена зона на подкрепа/съпротива и сега загубата е по-вероятна, отколкото сте си мислели. В такъв случай е време да затворите позицията малко преди достъпната загуба да се превърне в голяма. 
 
Използването на тренд линии, хоризонтални ценови линии и вертикални времеви линии като частично или пълно закриване за дадена позиция, за да се ограничи рискът може да Ви помогне да постигнете този баланс. Също така, може да сведете до минимум загубите, когато грешите, както и да максимизирате печалбите, когато сте прави, както по-долния пример показва.

  Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още