IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарните участници очакват данните за помощи при безработица в САЩ

Канадският долар показа слабост спрямо долара вследствие на слабите продажби на дребно в Канада

12:13 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар показа слабост в европейската сесия, но по време на щатската търговия възвърна позиции и записа минимална загуба от 0.01% спрямо кошницата от валути. За поскъпването на долара през втората половина на изминалия ден имат вина и излезлите данни за продажбата на нови жилища в САЩ. Продажбите на съществуващи жилища през октомври се увеличават през октомври с 2% годишен темп на ръст до 5,6 млн. единици. Зелените пари записаха най-сериозно покачване спрямо лирата, като понижението при двойката GBPUSD продължава и през днешния ден. Канадският долар също показа слабост спрямо долара, вследствие на слабите продажби на дребно, който излязоха късния след обяд. Продажбите на дребно в Канада остана без промяна при очаквани прогнози от страна на анализаторите за ръст от 0.6%. Това доведе до ръст на долара с 0.17% спрямо канадския долар до ниво от 1.3431.

През днешния ден вниманието на пазарните участници ще бъде приковано към редовните седмични данни за подадените заявления за помощи при безработица В САЩ. Молби за обезщетения за безработица са индикатор, който отразява броя на безработните, които за първи път се регистрират за обезщетения за безработни, за предходната седмица. Промяната служи като барометър, измерващ устойчивостта на американския трудов пазар. Най-важната новина през днешния ден, ще бъде публикувана в 21:00 часа българско време, когато Федералният резерв на САЩ ще публикува стенограмата от последното си заседание.

Цената на петрола спадна до 48.02 долара за барел, след като министърът на външните работи на Ирак Ибрахим ал Джафари заяви, че страната му ще увеличи добива на петрол. След това изказване ситуацията за Саудитска Арабия се утежнява и все по-малко вероятно изглежда сключването на споразумение на 30 ноември във Виена за ограничаване на добива. Джафари допълни, че страната му не може да си позволи да намали производството си, заради огромния си бюджетен дефицит и разходите за армията, която води военни действия срещу „Ислямска държава“. Днес се очаква Администрацията за енергийна информация да публикува редовните данни за петролните резерви в САЩ през изминалата седмица. Като очакванията са за леко увеличение на запасите от 0.3 млн. барела, което значи, че цената на петрола ще бъде допълнително подложена на натиск.

Спадът в цената на петрола натежа над европейските борсови индекси, който приключиха деня на червена територия. Германският DAX30 записа лек спад до 10 748.35 пункта, следван от френския САС40 до 4 567.30 пункта. От своя страна щатските индекси приключиха на рекордни нива едновременно. Индустриалният Dow Jones записа най-силен ръст от 0.4% до 19 020.95 пункта, след скок на акциите на Verizon Comunications и Boeing съответно с 2.44% и 1.7%. Dow Jones беше последван от широкия S&P500, който поскъпна с 0.2% до рекордните 2 202.20 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

След волатилните движения покрай президентските избори в САЩ двойката се балансира около зоната на подкрепа. Дългите позиции, при които затворихме голяма част около върха на шипа, остават валидни и чакаме ново поскъпване. Останалият малък обем покупки, след свиването на експозициите, ще затворим, само ако се промени нещо съществено в общата картинка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още