IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Германия се понижава неочаквано през октомври

За пръв път от юни насам показателят пада под 10 пункта

12:36 | 26.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителското доверие в Германия се понижава неочаквано през октомври, като индексът на компанията за маркетингови проучвания GfK се понижава от 10 до 9,7 пункта, съобщава Financial Times. Изданието посочва, че така докладът слага край на серията добри данни от федералната република от по-рано тази седмица.

Очакванията на анализаторите бяха за непроменена стойност от 10 пункта. За пръв път от юни насам показателят пада под това ниво.

Според GfK обаче нарасналият песимизъм не е следствие на притеснителни данни за заетостта и доходите, а по-скоро следствие на външната търговска обстановка, която става все по-затруднена.

От друга страна, икономическите очаквания на германците се подобряват за пръв път от британския референдум за напускане на Европейския съюз, след като германското правителство повиши прогнозите си за икономическия ръст. Именно измерителят за очакванията, който се покачва до 13 пункта, е най-тясно свързан с потреблението на домакинствата, посочва FT.

Днешните данни следват добрите данни за бизнес доверието и за бизнес активността, които надминаха очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още