IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представянето на китайската индустрия остана под прогнозите

Въпреки това лекото забавяне не предизвиква притеснения и критика у анализаторите

10:10 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Китайското индустриално производство отчита по-силно забавяне от очакваното през април. Концерните и заводите са произвели според официалните данни с 6,5 на сто повече, отколкото преди година. Анкетирани от Ройтерс анализатори обаче очакваха ръст от 7,1 на сто.

Въпреки това предвид силните данни от предишните месеци наблюдателите не считат свития ръст за нещо критично – през март растежът на китайската индустриална продукция бе 7,6 на сто – най-високият ръст от над две години.

Същевременно стана ясно, че инвестициите във фиксирани активи са нараснали с 8,9% през първите четири месеца на годината, като и този параметър остава под очакванията. За тях се очакваше да нараснат с 9,1 на сто, свивайки се леко спрямо постигнатия между януари и март растеж от 9,2 на сто.  

Данните за „меката“ дейност, съчетани със слабия ръст в производствения сектор и забавянето на производствената инфлация, засилиха позициите на анализаторите, които смятат, че икономическото разширяване на Китай остава стабилно, но започва да се свива.

Растежът на производствената активност се отразява негативно и на цените на стоманата и желязната руда поради загрижеността за нарастващите запаси, след като китайските фабрики изляха възможно най-много метал, за да стимулират фабричното производство до най-високото ниво от декември 2014 г.

Продажбите на дребно растат с 10,7% през април спрямо нивото им година по-рано. Анализаторите очакваха ръст от 10,6%, което представлява понижение спрямо предходния месец.

Растежът на частните инвестиции се забавя до 6,9% през януари-април от 7,7% през първото тримесечие, съобщи Националното статистическо бюро в понеделник, което предполага, че малките и средните частни фирми все още са изправени пред предизвикателства по отношение на достъпа до инвестиционно финансиране.

Частното инвестиране допринася с около 60 на сто за общите инвестиции в Китай. 

През първото тримесечие на годината икономиката на Поднебесната империя записа по-силен от очакванията ръст от 6,9 на сто - най-бързия растеж от 2015 г. насам на фона на по-високите правителствени разходи за инфраструктура и бума на пазара на имоти.

Китай сви целта си за икономически ръст до около 6,5 на сто през тази година, давайки на политиците повече пространство за налагане на болезнени реформи и за ограничаване на финансовите рискове след дългогодишни стимули, които увеличиха дълга на страната.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още