IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата откри новата година с ново дъно

Руската валута загуби 4,1% от стойността си в първия ден на търговия до 58,40 за долар

14:43 | 05.01.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Рублата откри новата година с ново дъно

Рублата продължи миналогодишната си тенденция на спад на фона на продължаващото поевтиняване на петрола, пише Bloomberg.

Руската валута загуби 4,1% и достигна 58,40 за долар в 13:05 московско време при първия ден на търговия за новата година. През 2014 г. рублата изгуби 46% от стойността си. Държавните облигации също отбелязаха спад, като доходността на петгодишните се увеличи с 8 пункта до 15,55%. Руският бенчмарк Micex се повиши с 0,7% до 1 406,56 пункта.

Валутата на най-големия енергиен износител в света е под натиск заради отстъпващата цена на суровия петрол. Сортът Брент поевтиня до 55,51 долара за барел на лондонската борса в понеделник, което е най-ниското му ниво от май 2009 г. насам. Спадът на рублата бе изострен от стагниращия икономически ръст, предизвикан от западните санкции. САЩ и Европа наложиха санкции на Русия заради намесата ѝ в Украйна.

„Рублата навлиза в 2015 г. със сериозно предизвикателство, тъй като никаква подкрепа за валутата не е видима още“, заявява Владимир Михашлевски, стратег във финландската Danske Bank A/S. Падащите цени на стоките и прехвърлянето на инвеститорите от развиващите се пазари към американския долар прави „перспективите пред активите в рубли доста мрачни“, твърди той.

Търговията на спотовия пазар долар-рубла на московската стокова борса намаля заради националните празници. Около 225 млн. долара смениха собствениците си, спрямо средно 4,8 млрд. долара на ден за последните 12 месеца.

Руската икономика може да се свие с до 4,7% тази година, ако цената на петрола е средно 60 долара за барел при „стресов сценарий“, заяви през декември руската централна банка (РЦБ). Нетният износ на капитал може да е достигнал 134 млрд. долара през 2014 г., показват данни на банката.

Лихвите по депозитите в рубли за една нощ спаднаха до 16,75% спрямо 17,38% от 30 декември. Така те за пръв път спаднаха под основния лихвен процент, определен от РЦБ. На 16 декември банката изненадващо повиши основния лихвен процент със 6,5% до 17%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 32 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
*** питай по добре Европа колко плаща на Русия за газ ? Да не мислиш че ги плаща в рубли *** ! Руснаците са много богати най луксозните имоти на само у нас по черноморието но и в Гърция Италия Испания Франция Швеицария Америка са собственост на руснаци. Я погледни у нас в Свети Влас цели луксозни комплекси купени от руснаци. А ти *** сигурно нямаш пари да стигнеш до морето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
не знам брачед аз гледам графиката и Гошо пак показва, че е *** аз нови дъна не виждам, ако има нови то рублата трябва да е на 80 рубашки за долар и над 100 за евро, но тъй като еврото в момента трепе рибата на доле с Grexit то там няма как да падне кой знае колко. А MZтката му е мечта да фалират Русията на него май толкова ше му трябва да спре да лае точно след 24 месеца ..... :)) като тея не фалират .... lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 5
многодобре
преди 9 години
Все пак става дума за -до две години!!!!!!(вие наред ли сте?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 11
многодобре
преди 9 години
За посоченият период,може да се случат много неща.Но Вие гледате само в права линия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
2014 година Русия изхарчи близо 200 милиарда долара от валутните си резерви, но това не бе достатъчно да се спре драстичното и обезценяване. С това темпо на Русия и трябват още 12-24 месеца за да фалира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още