IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на японската икономика изненадващо е ревизиран надолу

БВП на Япония през третото тримесечие нараства с 1,3% на годишна база, а не с 2,2 на сто

11:00 | 08.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японските власти изненадващо ревизираха надолу ръста на икономиката през третото тримесечие – от 2,2%, каквото беше първото четене, до 1,3%, съобщава Bloomberg. Корекцията се дължи на спад в разходите на бизнеса и в складовата наличност на частните компании.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за икономически растеж от 2,3 на сто.

Същевременно правителствената прогноза за брутния вътрешен продукт (БВП) като цяло се увеличава заради промени в начина, по който се изчислява измерителят.

На тримесечна база японската икономика нараства с 0,3%, което също е по-ниска стойност от първоначалната (0,5%) и от прогнозите (също 0,5%).

Разходите на бизнеса се понижават с 0,4%, а предварителните данни показваха нулево изменение. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 0,2%.

Bloomberg посочва, че новата методология за изчисляване на БВП би трябвало да помогне на премиера Шиндзо Абе да постигне целта си за разширяване на икономиката до 600 трлн. йени (5,7 трлн. долара). Тя обаче едва ли ще реши проблемите на японската икономика, която през последните години се луташе между скромен растеж и свиване.

Вътрешното потребление и ръстът на доходите остават слаби. Износът, от друга страна, показва сигнали за възстановяване и компаниите в сектора би трябвало да бъдат подкрепени от поевтиняването на йената спрямо долара вследствие на победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Бизнес доверието отслабна и компаниите са по-предпазливи, що се отнася до разходите“, казва Хироаки Муто, главен икономист в Tokai Tokyo Research Center. „Въпреки отслабването на йената, все още има несигурност в САЩ и Европа и това пречи на компаниите да правят инвестиции. Освен това потенциалният ръст на японската икономика остава нисък“, допълва той.

Вижте коментар във видеото на Bloomberg:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още