IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският износ насърчава по-силен ръст на БВП от очакванията

И разходите на домакинствата, и капиталовите инвестиции, които заедно формират 70% от БВП, остават почти без изменение

10:08 | 14.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Япония расте по-бързо от очакваното през третото тримесечие, което е и трето поредно на експанзия, съобщава Wall Street Journal. Добрите данни като цяло обаче включват и забавено вътрешно потребление.

БВП на Япония се разширява с 2,2% годишен темп на ръст през трите месеца до края на септември на фона на очаквания за едва 0,9% повишение. Така се отчита най-дългата серия на повишение от 2013 г.

Изненадващо доброто представяне се дължи на отскок при износа, който се повишава с 2% спрямо предходното тримесечие, а годишният темп е 8,1 на сто. По данни на правителството нарастват доставките на компоненти на смартфони, включително полупроводници.

Данните за вътрешната икономика обаче рисуват различна картина. И разходите на домакинствата, и капиталовите инвестиции, които заедно формират 70% от БВП, остават почти без изменение на тримесечна база въпреки усилията на премиера Шиндзо Абе да насърчи компаниите да харчат повече.

„Правителството на Абе опита да постигне растеж, воден от вътрешни сили, но данните за третото тримесечие показват, че растежът разчита на износ“, казва Шунсуке Кобаяши, икономист в Daiwa Institute of Research.

Според редица икономисти японските домакинства все още се въздържат от разходи, защото мнозина служители все още не са видели значителни увеличения на заплатите.

Бизнесът от своя страна внимава с разходите, защото по-силната йена натежава на печалбите от чужбина, когато се обърнат в местна валута.

Сред положителните страни в доклада са частните инвестиции за жилища, които нарастват с 2,3% спрямо предходното тримесечие, както и продължаващото повишение при туризма.

„Очаква се японската икономика да продължи постепенното си възстановяване“, заяви министърът на икономиката Нобутеру Ишихара, посочвайки подобренията в заетостта и условията при заплатите.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още