IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на продажбите на дребно в ЕС се ускорява през април

В Румъния е отчетено най-голямо годишно увеличение, а в Белгия - най-силен спад

16:57 | 03.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Темпът на ръст на продажбите на дребно в Европейския съюз (ЕС) се ускорява, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През април е отчетено месечно увеличение от 0,5 на сто на продажбите на дребно в ЕС, след като през март показателят отбеляза спад от 0,6%, а през февруари отчете минимален ръст от 0,1%.

На годишна база ръстът в ЕС се ускорява до 2,4% през април спрямо 2,2% през март.

Същевременно продажбите на дребно в еврозоната не отбелязват промяна през април. През март беше отчетено намаление от 0,6% на месечна база. На годишна база продажбите на дребно в еврозоната забавят ръста си до 1,4% спрямо 1,8% годишен ръст през март.

Месечният ръст на продажбите на дребно се определя предимно от продажбите на храни, напитки и тютюн и тютюневи изделия, докато годишният се определя от по-силния ръст на продажбите на автомобилни горива на фона на ниските цени на петрола и други нехранителни стоки.

За месеца най-силен ръст на продажбите на дребно е отчетен в Дания – 4,5%, следвана от Полша с 3,7% и Румъния с 2,8%, а най-силен спад – във Финландия (-1,2%), Германия (малко под процент) и Малта с -0,1%.

Що се отнася до годишното увеличение на продажбите на дребно, най-силно е то в Румъния – над 20%, следвана от Люксембург с 16,7% и Полша с 6,6%. Най-силен годишен спад е регистриран в Белгия – 2,3%, и Германия – 0,6%.

В България е отчетен месечен ръст на продажбите на дребно от 0,3% и годишен от 5,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още