IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство в Германия през май изпреварва очакванията

Подемът се дължи на скок в производството на енергия и капиталови и потребителски стоки

12:40 | 07.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство в Германия през май нараства повече от прогнозите, с което се засилват очакванията, че фабриките ще подпомогнат растежа на най-голямата икономика в Европа през второто тримесечие. Това сочат публикувани днес официални данни, цитирани от Ройтерс.

Изненадващо оптимистичният резултат е поредният от вълна силни данни, които вероятно ще помогнат на канцлера Ангела Меркел и нейните консерватори да подобрят имиджа на икономическата си политика преди изборите на 24 септември, на които тя ще се бори за четвърти мандат, отбелязва агенцията.

През май спрямо април промишленото производство се увеличава с 1,2 процента, отчита германското министерство на икономиката, предава БТА. Показателят се покачва за пети пореден месец и изпреварва консенсусната прогноза на специалистите, анкетирани от Ройтерс, за растеж от 0,3 на сто.

Подемът се дължи на скок в производството на енергия и капиталови и потребителски стоки.

Благоприятната картина е пренесена и в по-слабо променливата тримесечна оценка - от март до май промишленото производство се повишава с 2,1 процента, като строителството отбелязва ръст от 6,1 процента.

"Сега секторът е на път да нарасне с 2 процента през второто тримесечие - нещо, на което не сме били свидетели от 2010 г.", коментира икономистът Александър Крюгер от Bankhaus Lampe.

Анализаторът Дженифър Маккьоун от Capital Economics допълва, че данните подкрепят очакванията германската икономика да ускори растежа си, след като през първото тримесечие се разшири с 0,6%.

Други данни, публикувани вчера, показват, че силното търсене от чужбина дава тласък на поръчките за промишлеността в Германия през май, но увеличението е под прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още