IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската икономика забавя ръста си в началото на годината

Алпийската държава отчита скромно повишение на БВП от 0,1% на тримесечна база

15:45 | 01.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската икономика забавя ръста си през първото тримесечие на 2016 г., като правителствените разходи се понижават за първи път от една година насам, съобщава Bloomberg. Скромният ръст от 0,1% на тримесечна база следва повишение от 0,4 на сто през последните три месеца на миналата година и е под очакванията на пазарите за 0,3% експанзия.

На годишна база швейцарската икономика расте с 0,7 на сто.

Данните, публикувани в сряда от Държавния секретариат по икономическите въпроси в Берн, също показват, че правителствените разходи се понижават с 0,8%.

Алпийската държава все още опитва да възвърне стабилния растеж, една година след като премахна лимита от 1,20 евро в обменния курс на швейцарския франк.

Скъпата валута продължава да подкопава износа и експанзията, поради което търсенето се крепи на вътрешното потребление. Проучванията подсказваха, че икономиката започва да трупа инерция в началото на 2016 г.

“Виждаме растеж, което е добре, но Швейцария остава далеч от това, което считаме, че има като потенциал”, казва Алесандро Бе, икономист в UBS Group в Цюрих. „Възстановяването след шока от франка трябва да бъде постепенно и тези числа го доказват“, допълва той.


source: tradingeconomics.com

Франкът поевтиня с 1,5 на сто спрямо еврото тази година и единната валута се търгува за по-малко от 1,10 франка близо месец. Към 15:10 часа българско време курсът е 1,1058 франка за едно евро.

Частното потребление расте с 0,7% през първото тримесечие спрямо предходното, износът на стоки отчита ръст от 2,1 на сто. Според властите в Берн свиването в правителствените разходи се дължи на ниската заетост в държавната администрация и сектора на образованието.

При финансовите услуги, хотелиерството и ресторантьорството има спадове, а в секторите на производството, строителството и здравеопазването се отчитат повишения.

По-доброто представяне на еврозоната, която се разширява с най-бърз темп от една година през първото тримесечие, вероятно ще помогне на Швейцария, тъй като валутният съюз е топ дестинация за швейцарския износ. Забавянето в Китай обаче, с който властите в Берн договориха търговско споразумение, може да повлияе зле на икономиката в алпийската държава.

Освен това евентуален Brexit би компрометирал всякакъв растеж, идващ от повишено търсене от ЕС. Освен това ако британците подкрепят излизане от съюза, може да се стигне до пореден скок във франка, който е популярен за инвеститорите във времена на криза.

Ако е необходимо, Швейцарската народна банка, която заседава преди британския референдум на 23 юни, може отново да понижи депозитната си лихва, която в момента е -0,75%. Регулаторът очаква икономиката тази година да се разшири с между 1 и 1,5 на сто, което е повече от 0,9-процентовото повишение през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още