IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в Япония скочи с 0,9% през юни

Teмпът на покачване на продажбите остана значително под постигнатите през май 3%

09:47 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на дребно в Япония скочи с 0,9% през юни

Продажбите на дребно в третата най-голяма икономика в света нараснаха с 0,9 на сто на годишна база през юни, надминавайки очакванията за 0,5% ръст. Темпът обаче остана значително под постигнатото в предходния месец, сочат последните данни на правителството, цитирани от CNBC.

Юнският доклад отбеляза втори пореден месец на отслабващото търсене. Продажбите на дребно нараснаха с 3% на годишна база през май спрямо покачването с 5% през април.

"Новият спад в продажбите на дребно през юни е добавка към доказателствата, че потребителските разходи намаляват през последното тримесечие", каза Марсел Тиелиант, икономист за Япония в Capital Economics. "Нещо повече, пазарните стойности бяха стимулирани от по-високите цени на горивата. Цените на дребно на горивата се увеличиха с 6% спрямо най-ниската си точка през януари".

Данните от сряда дойдоха дни, след като правителството понижи прогнозата си за потребителските цени. Властите очакват вече 0,6% ръст за фискалната 2015 г. в сравнение с предишните прогнози за увеличение с 1,4%. Намалените очаквания са заради продължаващите спадове в цените на "черното злато".

Япония е един от най-големите нетни вносители на суров петрол. По-ниските разходи за енергийни стоки в последната година обаче блокират покачването на потребителските цени и са основна пречка за целта на централната банка да постигне 2% инфлация към първата половина на фискалната 2016 г.

Въпреки това инвеститорите няма да отдадат прекалено много внимание на продажбите на дребно като показател за японски потребителските разходи, смятат от Capital Economics. "Вместо това трябва да се обърне повече внимание на базисните разходи на домакинствата, които ще бъдат публикувани в петък. Тази мярка на потребителските разходи вършеше добра работа напоследък при обяснението на движението на разходите".

Данните за разходите на домакинствата през юни вероятно няма да обрисуват особено положителна картина. Според анкета на Ройтерс сред икономисти разходите са нараснали едва с 1,7% на годишна база в сравнение с покачването с 4,8% през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още