IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициозният план на Tesla може да промени цялата индустрия

Компанията иска да произвежда по 500 хил. електромобила годишно

10:25 | 05.05.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Tesla обяви най-амбициозния план в автомобилния сектор от създаването на Ford Model T насам, пише Bloomberg.

Компанията планира да произвежда по 500 хил. електромобила всяка година, като започне от 2018 г. Това е 10 пъти повече от броя на колите, които е произвела през 2015 г. и е достатъчно, за да осигури, че всичките 400 хил. потребители, които са дали по 1000 долара депозит за предстоящия Model 3, ще се класират за значителна субсидия в САЩ.

Новата цел ще изисква по-бърз темп на производство от този, който Ford Motor е имала през 1900 г. По това време Хенри Форд стартира производството на Model-T - първата кола за масовия пазар с двигател с вътрешно горене.

Един век по-късно главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск иска Model 3 да бъде нейният внук в областта на електромобилите. Сега той си поставя за цел да достигне 1 млн. продажби до 2020 г.

Отвъд неговия ентусиазъм част от експертите са скептично настроени и твърдят, че това е непостижимо в момента. Ако Tesla успее да изпълни тази трудна цел, това би бил наистина голям успех и промяна за световния пазар на електромобили, точно като при двигателя с вътрешно горене на Model T.

“Това ще промени цялата глобална автомобилна индустрия”, коментира анализаторът на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) Салим Морси. “Но много неща трябва да се случат по правилния начин”.

През миналата година BNEF е проследила продажбата на 234 хил. електромобила, от които Tesla е произвела една пета, посочва Морси. За да запази този темп, Tesla ще трябва да произведе повече коли през следващата година, отколкото цялата индустрия за електромобили е създала през 2015 г.

Първата кола на Tesla за масовия пазар - Model 3, струва 35 хил. долара и трябва да се появи на пазара в края на 2017 г. по план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Patilan
преди 7 години
Светът сигурно е много розов на рекламите, но реалността е доста по различна. Разрови се да видиш колко по "икономични" са елетрическите коли. А за авотбусите които ми говориш, те са най-вероятно суперкондензаторни, а не БЕВ.....Както и да е, революцията се нарича Мирай, много скоро и в шоуруум до вас....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Половината автобуси в Западна Европа са такива както и половината коли в Норвегия.Нов хибрид бензин (автоматик) на надежната Хонда има същата цена като не-толкова надежно Форд Мондео бензин/дизел.Ти кво би си купил от двете ???На Запад няма метан, а газта с малкото КПД излиза колкото дизела.Че ти преди 10 год. гледаше касетки видео VHS, а сега има 4К ТВ и пазаруваш през телефона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
Patilan
преди 7 години
BEV (battery electric vehicle) никога няма да стане масова кола, или поне не в рамките на нашият живот (аз имам около 50г. )Но ако на тези коли им сложиш водородна клетка .... ще стане приказка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Мисли положително - като Люсиен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Идея си нямате колко бързо се движи напред техническия прогрес Всичко което са обещали от Тесла ще бъде изпълнено Но това е само началото Следва ФОРД които много скоро ще изкара на пазара електрически автомобил подобен на Модел 3 на Тесла Но зад Форд ще бъде цялата производствена мощност на тази компания и милиардите долари които притежава След 10 години целия свят ще бъде залят от ел автомобили и В Е И
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
d333
преди 7 години
А лития за батериите на всичките тези автомобили дали ще могат да си го осигурят?... На сегашната цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още