IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple предаде Siri в ръцете на друг директор

Компанията иска да заложи повече на гласовия асистент, затова реши, че друг трябва да го управлява

10:40 | 04.09.17 г. 1
<p>
	Крег Федериги<strong>.&nbsp;</strong><em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Крег ФедеригиСнимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple е прехвърлил отговорността за гласовия асистент Siri от директора по съдържанието Еди Кю към директора по оперативните системи Крег Федериги – знак, че компанията се опитва да интегрира Siri по-дълбоко в своите системи, на фона на нарастващата конкуренция от Google и Amazon, предава Ройтерс.

Apple направи промяната в страниците с биографии на директорите. Говорителка на фирмата е потвърдила трансфера, но не е пожелала да коментира повече по въпроса.

Еди Кю, който е старши вицепрезидент, отговаряше за Siri от 2012 г. насам, когато Скот Форестъл, софтуерният директор по това време, беше уволнен от Тим Кук.

Кю е известен като директора на Apple, който води важните преговори за съдържание. Той е човекът, който по време на ерата на iTunes отговаряше за договорите със звукозаписните компании, а напоследък за тези на стрийминг услугата Apple Music и за тези, свързани с телевизионното съдържание. Но Кю управлява и интернет базираните услуги на Apple като iCloud.

През последните години Apple интегрира гласовия си асистент по-сериозно в своите операционни системи iOS и macOS, което им позволи да контролират неща като добавянето на събития в календара. Сега Siri контролира и приложения на трети страни, като дава възможност да правят различни неща, включително резервации в заведения.

Федериги, който е старши вицепрезидент, съблюдава именно тези операционни системи.

Промяната в това кой управлява Siri идва в момент, в който Apple се сблъсква с все по-голяма конкуренция. Въпреки че тя е първата голяма технологична компания, която пусна гласов асистент през 2011 г., Alexa на Amazon, Cortana на Microsoft и гласовият асистент на Google също привличат вниманието на потребителите.

Amazon и Google пуснаха собствени колонки, активирани с гласови асистенти, за да покажат какъв софтуер са разработили. Amazon започна да продава във веригата Whole Foods устройствата Echo, които включват Alexa,

По Коледа Apple ще увеличи усилията си в опит да се конкурира с тези играчи със своя предстоящ HomePod, който ще включва Siri.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
wladoalex
преди 6 години
Много ми се ще някой да направи анкета, кaкво е Siri, сред собствениците на iPhone в България. Той поне работи на всички модели на iPhone. Google Assist е само за Nexus и Pixel. A, на всички асистенти им липсва българския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още