IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия ще потърси пари от ЕС за съкратените служители на Microsoft

Страната ще се обърне към Европейския фонд за приспособяване към глобализацията

17:48 | 31.05.16 г. 1
<p>
	Microsoft придоби финландския производител на мобилни телефони Nokia през 2014 г.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Microsoft придоби финландския производител на мобилни телефони Nokia през 2014 г. Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Финландия обяви, че ще потърси финансова помощ от Европейския съюз (ЕС), за да подкрепи служителите на Microsoft, които са съкратени при поредния етап на закриване на работни места в технологичния концерн, предаде националната радио-телевизионна компания Yle.

Министърът на правосъдието и заетостта Яри Линдстрьом съобщи, че през есента ще бъде внесено заявление в Европейския фонд за приспособяване към глобализацията (European Globalisation Adjustment Fund, EGF). Фондът осигурява финансова помощ в случаите, в които над 500 души са съкратени от една компания в резултат на глобализацията.

Миналата седмица Microsoft обяви, че ще затвори развойния си център във Финландия, което ще доведе до загубата на 1 350 работни места в страната. Това е поредното съкращение, което компанията, която придоби мобилния бизнес на местния производител на телефони Nokia през 2014 г., осъществява в страната.

„Услугите за съкратения персонал вече се подготвят в координация със самата компания“, заяви Линдстрьом.

Фондът трябва да вземе решение относно заявлението за помощ в рамките на 6 месеца след подаването му.

Финландия има и други заявления за финансова помощ от европейския фонд, свързани с предишни съкращения в Microsoft, които чакат одобрение.

EGF може да финансира до 60% проекти, които помагат на съкратени работници да си намерят друга работа или да стартират собствен бизнес.

Междувременно марката Nokia обяви, че се завръща на пазара на смартфони две години след като продаде своя ключов бизнес с телефони и се оттегли.

Nokia обяви, че ще лицензира бранда си на базирана в Хелзинки компания, управлявана от бивши мениджъри на Nokia, които имат за цел да пуснат нови мобилни телефони и таблети на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ха, голем смех. В резултат на глобализацията щеше да е, ако ги беха съкратили във Финландия и изнесли в Индия или България. В случая просто Нокия си умре, ква глобализация кви 5 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още