IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфонът, който можете да купите само ако имате покана

OnePlus се продава на по-ниска цена от популярните телефони

16:13 | 28.11.14 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;oneplus.net</em></p>

Снимка: oneplus.net

Не можете да си купите смартфона OnePlus One просто така. За да го направите, ви е нужна покана. За да получите покана, ви е нужен някой, който вече има такава, или трябва да се надявате да получите шанса да се сдобиете сами с нея, пише Bloomberg.

Миналата година, когато напускат китайския производител на смартфони Oppo, Карл Пей и Пийт Лау копират неин плейбук и постигат невероятен успех.

Рецептата за успех е идеята смартфонът да се продава само на хора с покани.

„Случи се случайно“, коментира Пей по телефона от Шънджън, където е базиран неговият екип. „Не сме го използвали като маркетингов инструмент, но сега виждаме ефекта от него от маркетингова гледна тока“.

Първият им продукт - смартфон с операционна система Android и 64 гигабайта памет, започна да се доставя масово през юни. Той се продава единствено онлайн за сумата от 349 долара. И то екслузивно, само за тези, които имат покана. За да отговори на масовата истерия по „Черния петък“, Пей твърди, че компанията пуска 16-гигабайтова версия на телефона за целия свят на цената от 299 долара.

Бърз поглед върху дизайна и спецификациите на устройството показват, че то не се различава съществено от тези, предлагани от Samsung, HTC, Xiaomi и дори Oppo. Според Пей различното е подходът на компанията – както към цената, така и към софтуера.

OnePlus се продава на по-ниска цена и съдържа по-малко опции от останалите телефони. Целта на създателите му е да работи бързо и елегантно с Android.

Тази година продажбите ще спаднат съвсем малко до 1 млн. единици. Въпреки че данните не отговарят на тези на Apple, резултатите не са никак лоши за компания, която е само на година и има 300 служители.

В момента се водят преговори с инвеститори от Силициевата долина за втори кръг на финансиране на компанията, който вероятно ще приключи в края на годината. Същевременно се търсят алтернативни производители на телефона, защото Oppo няма достатъчно голям капацитет, за да обслужва себе си и OnePlus.

В допълнение към това продуктовата линия също ще се разшири с едно или повече устройства през следващата година и плановете са компанията да се насочи към преносими устройства или "интернет на нещата", посочва Пей, без да издава подробности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
тайната на успешния китайски бизнес модел е разбулена..." когато напускат китайския производител на смартфони Oppo, Карл Пей и Пийт Лау КОПИРАТ неин плейбук и постигат невероятен успех"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
тайната на успешния китайски бизнес модел е разбулена..." когато напускат китайския производител на смартфони Oppo, Карл Пей и Пийт Лау КОПИРАТ неин плейбук и постигат невероятен успех"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още