IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателите на роботи правят малко, за да адресират проблемите със сигурността

Експерти твърдят, че в редица роботи има уязвимости, за които създателите им знаят, но не предприемат мерки

17:56 | 02.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Учените, които през януари предупредиха редица производители на роботи за близо 50 уязвими места в техните индустриални роботи, както и тези за дома и офиса, твърдят, че само малък дял от тези проблеми са били решени, предава Ройтерс.

Експертите – Цезар Черудо и Лукас Апа от компанията за киберсигурност IOActive, твърдят, че проблемните места биха могли да позволят на хакерите да шпионират потребителите, да блокират функции за безопасност и да карат роботите да извършват неправомерни действия, изправяйки потребителите пред опасност.

Макар да казват, че няма сигнали, че хакерите са се възползвали от уязвимостите, експертите твърдят, че фактът, че роботите са хакнати толкова лесно, а производителите им не се отнасят отговорно, повдига въпроси за допускането на роботи в домовете, офисите и фабриките.

"Нашето проучване показва доказателства, че дори невенните роботи могат да бъдат въоръжени и да причинят вреди“, коментира Апа. „Тези роботи не използват куршуми или експлозиви, а микрофони, камери, ръце и крака. Разликата е, че скоро ще бъдат около нас и ние трябва да се уверим в безопасността им преди да стане прекалено късно“.

Някои от производителите на роботи се защитиха, казвайки, че са поправили част от посочените им проблеми.

Коментарите на Апа идват скоро след писмото, подписано от 100 водещи експерти в сферата на роботиката, които призовават Организацията на обединените нации (ООН) да забрани разработката на военни роботи убийци и автономни оръжия.

Апа, който е старши консултант по сигурност, твърди, че от шестте производители, с които са се свързали, само един – Rethink Robotics, е заявил, че част от проблемите са били поправени. Той твърди, че не е имал възможност да потвърди това, тъй като екипът му няма достъп до конкретния робот.

Говорител на Rethink Robotics коментира, че всички проблеми, освен два, са били отстранени.

Апа твърди, че прегледът на ъпдейтите на други пет производители – Universal Robotics от Дания, SoftBank Robotics и Asratec Corp от Япония, Ubtech от Китай и Robotis от Южна Корея, са го накарали да вярва, че нито един от повдигнатите въпроси не е бил решен.

SoftBank Robotics заяви, че вече е идентифицирала проблемите и ги е решила. Ubtech коментира, че е обърнала внимание на въпросите, повдигнати от IoActive, “които не ограничават нашите разработчици да програмират“ техните роботи.

Universal Robots не е отговорила на запитването за коментар, а Robotis Inc е отказала да коментира въпроса.

Бавната реакция на индустрията за роботи не е изненадваща според Джошуа Зиеринг, основател на производителя на дронове Kittyhawk.io. “Една нова технология навлиза на пазара, а хората се провалят в сигурността ѝ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
що не приемем че е самолет с 200 ракети и 300 бластера и управлявана от рептилите :):) .... последната партида рИкия не е добра, халюцинираш от нея и пишеш още по големи съчинения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 6 години
о, ужаст! ШОК,БОНБА!Роботите можели да убиват и щели да убият първо богатите и извесните, които платът за тех. Найс, а? Ха да видим как ше стане това с пенетрирането....или с дълбокото пенетриране на роботите между хората...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още