IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AB InBev проучва възможностите за продажба на американски активи

Разпродаването е нужно, за да получи антитръстово одобрение за придобиването на SABMiller

11:57 | 28.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пивоварната компания Anheuser-Busch InBev е наела банки, които да проучат възможностите за продажба на определени американски активи. Ходът е от решаващо значение за получаването на регулаторно одобрение на предложеното сливане със SABMiller за 68 млрд. паунда, съобщава Financial Times.

Водещите консултанти – Lazard и Barclays, трябва да продадат 58% дял на SAB от съвместното ѝ дружество с Molson Coors, като сумата по сделката може да достигне до 10 млрд. долара, твърдят запознати източници.

Междувременно AB InBev и SAB се договориха да удължат срока за договаряне на условията по сливането им след сряда - ход, който вероятно ще бъде одобрен от британските власти, казват още източници. Удължаването на срока подчертава сложния характер на сделката, обема работа и големия екип, ангажиран с нея, включително 21 банки, работещи по финансирането на AB InBev.

Продажбата на американски активи се смята за жизненоважна стъпка, за да може сливането да получи одобрение на антитръстовите регулатори в САЩ, казват анализаторите.

Molson Coors, американско-канадска пивоварна компания, е фаворит сред анализаторите и инвеститорите за закупуване на дела на SAB в съвместното им дружество. Споразумението с британската компания дава право на Molson Coors да направи първото и последното наддаване при всяка една продажба. Вероятността AB InBev да иска бързо да приключи с придобиването на SAB прави Molson очевидния избор, казват още анализаторите.

Това ще даде възможност на Molson Coors да определи добра цена, коментират още те. Възможността да купи дела от 58%, който не притежава, не е за изпускане, казват анализаторите. Така компанията ще може да направи съкращаване на разходите за стотици милиони долари. Съвместното дружество има пазарен дял в САЩ от 27%.

Някои анализатори обаче не изключват и други компании, като Heineken например, потенциално да покажат интерес, може би в партньорство с Molson Coors. Двете компании вече имат споразумения за разпространение в Канада и Ирландия. За момента обаче всички погледи продължават да са фокусирани върху Molson Coors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още