IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-популярните туристически дестинации сред британците

Британските туристи са оставили в България 129 млн. паунда през миналата година

17:09 | 17.08.17 г.
<p>
	Барселона. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Барселона. Снимка: pixabay.com

Великобритания е скандално известна с летовниците си. Всяка година милиони британци бягат от дъждовете към някой чужд слънчев плаж. Изборът им на дестинация за летните отпуски обаче сериозно се е променил през годините, коментира Economist.

През 1996 г. хората, живеещи във Великобритания, са осъществили 26 млн. почивки в чужбина. Най-честите пътувания дотогава са били едно- или двуседмични ваканции, обикновено резервирани чрез пътнически агенции. Следващият по популярност период за почивка е бил един-единствен ден – подобни пътувания често са били т.нар. „алкохолните круизи“ с фериботи, с които хората са се зареждали с евтино вино и цигари от Франция. Макар че Испания вече е била най-популярната дестинация с 6,9 млн. посещения, Франция я следвала изкъсо с 6 млн. посещения.

Разликата между двете страни оттогава насам обаче сериозно се е разширила. След като безмитните продажби на цигари и алкохол бяха забранени извън летищата през 1999 г., еднодневните пътувания изчезнаха, намалявайки пазарния дял на Франция. В същото време възходът на нискотарифните авиолинии сериозно увеличи броя на дестинациите на континентална Европа, до които може да се стигне с директни полети от Великобритания, а това накара билетите да поевтинеят.

Британските граждани определено са се възползвали от това. Миналата година те са осъществили 45 млн. ваканции в чужбина – с 3 млн. повече от 2015 г. и само с 0,5 по-малко от рекорда преди финансовата криза през 2008-2009 г. Те обаче предприемат и много по-рядко двуседмични почивки. Вместо това е много по-вероятно да заминат някъде за дълги уикенди от по 3-4 дни.

Най-големият печеливш от всичко това е Испания. Всяка година тя посреща над 12 млн. туристи от Великобритания, което е два пъти повече от всяка друга страна. Източноевропейски дестинации, като Литва, Латвия и Хърватска, също печелят популярност. Политическата нестабилност в Близкия изток и Северна Африка явно обезкуражават хората да ходят на почивка в страни като Египет, Тунис и Израел – но пък пътуванията до ОАЕ са скочили. От десетте най-популярни страни сред британските туристи обаче 9 остават в Европа.

А България? Със сигурност не е в топ 10. Всъщност дори не е в топ 20. Страната е едва на 23-то място по популярност за 2016 г. През миналата година в страната ни са осъществени общо 253 хил. посещения, а общо британските туристи са оставили 129 млн. паунда.

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още