IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колекцията на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк вече включва и емоджита

Смайлитата и изображенията на храна и котки, проектирани преди близо 20 години, вече са със статут на изкуство

16:16 | 27.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Museum of Modern Art (MoMA) Website</em></p>

Снимка: Museum of Modern Art (MoMA) Website

Смайлитата и изображенията на храна и котки, проектирани преди близо 20 години от японски мобилен оператор и използвани в цифрови послания по света, вече са със статут на изкуство, предаде Ройтерс.

От Музея на модерното изкуство в Ню Йорк съобщават, че са получили разрешение да изложат емоджита в постоянната си колекция редом до творби на Пабло Пикасо и Джаксън Полък.

От съобщението не става ясно как точно ще бъдат изложени емоджитата. Инсталацията ще бъде открита в началото на декември.

Оригиналният комплект от 176 емоджита е създаден през 1997 г. от Шигетака Курита, разработчик от японския мобилен оператор NTT DOCOMO, и две години по-късно вече е наличен в клетъчни телефони и пейджъри.

Изображенията с размер 12х12 пиксела на сърчица, стрелки и жестове полагат основата на масово използваните днес емоджита и допринасят за увеличаване на възможностите за комуникация.

"Част от мисията ни е да събираме и показваме неподвластни на времето изкуство и дизайн. Емоджитата като концепция се нареждат до идеограмите, йероглифите и други графични символи, използвани в хода на човешката история", казва кураторът Паола Антонели от отдела за архитектура и дизайн на Музея на модерното изкуство.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още