IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон за продажбата на слонова кост в Ню Йорк повдига редица въпроси

Дилърите на произведения на изкуството не са сигурни дали той няма да отблъсне колекционерите

14:34 | 18.10.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един от ключовите елементи от Международното шоу на дилърите на изобразително изкуство и антики в Манхатън поставя големи въпроси пред пазара на изкуство – античната слонова кост.

Това, за което дилърите не спират да говорят, е фактът, че не може да бъде открита разлика между старата и новата слонова кост, пише Bloomberg.

“Проблемът е, че те не могат да открият разликите между новата и старата слонова кост. Слоновете умират, така че щата Ню Йорк трябва да забрани всичко това“, коментира Скот Дефрин от European Decorative Arts.

Законът, който е подписан от губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо през август, забранява продажбата на всякакви антики, които са съставени на 20 и повече процента от слонова кост.

Въпреки че законът е приет преди два месеца, няколко дилъри са в заварено положение, докато не подновят лицензите си през следващата година. Това означава, че за пореден път на събитието в Махнатън ще има значително количество слонова кост.

„Само погледнете този детайл“, посочва Дефрин, докато разглежда скулптура с елементи от слонова кост, която се продава за 235 000 долара. „Ние сме дилъри на произведения на изкуството, които са направени преди стотици години“, казва той.

Но законът е приет и сега Дефрин и колегите му не могат да направят почти нищо. Истинският въпрос е дали колекционерите ще се втурнат да купуват тези редки предмети, което ще покачи цените, или ще се изплашат от купуването на антики, които по-късно могат трудно да бъдат продадени.

"Колкото по-голяма е несигурността, толкова по-трудно е някой да разбере каква е стойността на един такъв предмет“, коментира Марк Шафер, президент на Националната асоциация на дилърите на изкуство и антики. По думите му това може да означава, че прекрасни исторически обекти стават трудни и дори невъзможни за продажба. А това се отнася и за наистина важни произведения на изкуството.

Дефрин, който предлага около 20 предмета със слонова кост на изложението, както и още антики, които включват слонова кост, като сребърна кутия, която е поръчана от френски крал, не се смята за победен. Той планира да продължи да продава слонова кост, но извън щата.

"Срамно е, че стигнахме до това в Ню Йорк – центърът на културата“, коментира той. „Хората вече не могат да придобиват важни парченца история“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Ето за това се борят десните партии, "за свободен пазар" за свобода, за липса на регулации, за липса на държава, за липса на институции, за липса на синдикати, за липса на обединения на хора на идейно ниво. За фашистите идеите и сплотеността са табу и заплаха. Заплаха за статуквото, заплаха за свободата да се избиват животни... заплахата от еволюция стряска съня на фашиста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още