IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственик на японска верига ресторанти плати над 600 хил. долара за една риба

Мъжът е спечелил търг за червена риба тон, организиран в Токио

16:34 | 05.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В рамките на последния новогодишен търг, проведен на прочутия рибен пазар Tsukiji в Токио, собственикът на веригата ресторанти Sushizanmai плати топ цена за една отделна риба - над 600 хил. долара за червена риба тон, предава Ройтерс.

Най-големият рибен пазар трябваше да бъде преместен миналия ноември, за да отстъпи място за път, необходим за Олимпийските игри в Токио през 2020 г., но преместването беше отложено поради опасения, свързани с опазването на околната среда.

Решението позволи на Tsukiji да проведе поне още един новогодишен търг. Аукционите са смятани за добър начин печелившите да привлекат вниманието към себе си и да наберат популярност.

За шеста поредна година Кийоши Кимура, президент на Kiyomura Copr., която притежава веригата Sushizanmai, е печелившият в наддаването. Тази година той плати 72 млн. йени (614 хил. долара) за 212-килограмова червена риба тон.

Това е доста над миналогодишните 14 млн. йени, но е наполовина на рекорда от 2013 г. - 155 млн. йени.

Правителството иска да премести 80-годишния пазар Tsukiji, който се намира в близост до търговския квартал Ginza, на ново място - изкуствено създаден остров, наречен Тойосу, който се намира на 2 км от сегашното място. Но плановете се провалиха заради опасения от токсично замърсяване на новото място, където преди е имало газов завод.

Властите в Токио очакват да получат резултатите от тестовете на мястото в рамките на следващите седмици. Случващото се остави търговците на риба, много от които са против преместването, в очакване и несигурност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още