IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Злато, леко като въздуха

Учени разработиха новия продукт, който може да доведе до революция в бижутерийния бранш

17:45 | 26.11.15 г.
Злато, леко като въздуха

Учени създадоха злато, съставено от 98 процента въздух, с което може да се стигне до истинска революция в бижутерийния бранш, пише в. Daily Mail.

Новият продукт е разработен на базата на протеинови фибри от мляко. На външен вид той изглежда като чисто злато, а на практика може да плава във водата. Автор на изобретението е проф. Рафаелe Маценга от Хранителния институт в Цюрих. Продуктът представлява златна пяна с триизмерна решетка и безброй много пори по нея.

По думите на Маценга разработеният от него аерогел е хиляда пъти по-лек от познатите досега сплави на златото. Той има същия цвят и блясък на благородния метал, но е много по-мек и лесен за обработка.Четири пети от новия материал е чисто злато, а останалото са протеинови фибри. Пяната съответства на 20-каратова сплав.

"Лекото" злато било получено, като били нагрети млечни протеини, докато се получат нано фибри. Те се потапят в разтвор от златни соли. Така се получава новата субстанция - златен аерогел, който се изсушава с помощта на въглероден двуокис.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още