IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM обмисля продажбата на Opel на конкурента си Peugeot*

Успешна сделка би създала производител с над 16% пазарен дял от европейския пазар

13:39 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският автомобилен концерн General Motors сондира възможността за продажба на базираната в Рюселхайм, Германия, дъщерна компания Opel на френския конкурент PSA Peugeot Citroën.

Преговорите са в напреднал стадий, поясняват двама източници на агенция Bloomberg. Те включват и придобиване на британския автомобилен производител Vauxhall. Приключването на преговорите може да бъде обявено в рамките на няколко дни. Въпреки това обаче сделката може и да пропадне. 

Успешна сделка би създала производител с над 16% пазарен дял от европейския пазар, задминавайки Renault SA и ставайки вторият най-голям европейски концерн след германския Volkswagen AG. Акциите на PSA поскъпнаха с 5,9 на сто до 18,99 евро към 13:06 часа., оценявайки компанията на 16,5 млрд. евро. Акциите на GM поскъпнаха в предборсовата сесия с 1,5 на сто.

PSA потвърждава преговорите с GM за „разширяване на съществуващите проекти с Opel“. Говорител на Peugeot пояснява, че става дума за задълбочаване на партньорството. Засега няма становища от френското правителство и семейство Пежо, които държат по 14 на сто от PSA Peugeot Citroen. 

И преди години Opel и Peugeot се стремяха към алианс. Накрая обаче остана само общото производство на някои модели. 

От почти 90 години германската компания принадлежи към GM. В продължение на дълги години американците се опитваха напразно да преструктурират компанията. През миналата година Opel не изпълни целта си за първи път от 1999 г. да е отново на печалба. Като причина за загубата от 257 млн. евро директорът на компанията Карл-Томас Нойман назова валутните колебания след референдума за Brexit.

*Допълнена с последните два абзаца в 13,55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още