IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Volkswagen продължава да расте въпреки трудностите

Автомобилният производител отново е изправен пред скандал – този път за участие в картел

12:42 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През второто тримесечие печалбата преди облагане с данъци и такси на германския автомобилен концерн Volkswagen достигна 4,55 млрд. евро, става ясно от публикувания тримесечен отчет. За същия период на миналата година автомобилната компания отчете печалба от 4,38 млрд. евро, или повишението е от 3,7 на сто.

Приходите от продажби растат в рамките на 4,7% до 59,6 млрд. евро. Продадени са 5,2 млн. автомобили, е записано още в доклада.  

Данните във финансовия отчет изненадват приятно пазара, който очакваше ръст на печалбата до 4,49 млрд. евро, отбелязва Ройтерс.

За първото полугодие групата записва ръст на приходите от 7,3% до 115,9 млрд. евро, става ясно от съобщение на компанията. Оперативната печалба расте със 18,6% на годишна база до 8,9 млрд. евро.

За ръководството на компанията тези резултати са показател за добра работа на екипите, макар и производителят да е изправен пред сериозни предизвикателства. Според изявлението на финансовия директор Франк Витер резултатите в Европа, Северна и Южна Америка обаче са много обнадеждаващи.

Компанията е доволна и от развитието на хибридните автомобили, става ясно още от думите на Витер.

В прогнозата си за 2017 година от Volkswagen очакват ръст на продажбите – с между 6 и 7%. През 2016 година групата се радваше на рекордни приходи – в размер на 217 млрд. евро, което е увеличение от 4 на сто спрямо предходната 2015 година, напомня Ройтерс. 

Концернът обаче е част от списъка с европейски автомобилни производители, които отново се изправят пред скандал – обвинения за участие в картел още от 90-те години на миналия век. В схемата са замесени Volkswagen, BMW, Daimler (компанията майка на Mercedes), Audi и Porsche. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още