IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,6 трлн. евро се насочват към сектора на имотите тази година

По-високата доходност от вложенията в имоти продължава да е основният двигател на интереса към пазара

11:27 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Силният икономически растеж, наличието на достатъчно дългов капитал и по-положителните перспективи пред инвеститорите се очаква да са основен двигател за ръста на капиталовите потоци през тази година, посочва се в доклад на консултантската компания CBRE.

Само за инвестиции в имоти се очаква през тази година да се насочат 1,6 трлн. евро, изчислява компанията.

По-високата доходност от вложенията в имоти продължава да е основният двигател на интереса към сектора, посочва компанията. Най-предпочитаният регион за насочване на инвестициите е Северна Америка. Най-популярните градове са Лондон, Лос Анджелис и Сидни, а най-притегателният сегмент от пазара са офис площите, като логистичните имоти също стават все по-популярни.

Повечето от анкетираните от компанията инвеститори посочват, че през тази година ще разполагат или с по-голям капитал за инвестиции в имоти в сравнение с 2016 г., или със същия. Само 16% от участниците в проучването на компанията възнамеряват да намалят инвестициите си в имоти.

Въпреки нестабилната политическа среда в глобален план и предстоящите ключови избори във Франция и Германия, инвеститорите в имоти остават сравнително спокойни. Основните им опасения са свързани с възникването на някакъв икономически шок и по-бърз от очакваното ръст на лихвите. Последното се усеща все по-силно и представлява най-голямата промяна спрямо 2016 г.

Експертите подчертават, че по същото време на миналата година инвеситорите бяха притиснати от волатилността на капиталовите пазари, докато в момента акциите покоряват нови и нови рекорди, а икономическото доверие се увеличава. Има обаче несигурност около това накъде ще се насочи икономическата политика, като повечето очаквания са промените да отблокират растежа.

На хоризонта се забелязват и някои облаци, посочва се в доклада. Дълговете на развиващите се икономики изглеждат проблематични, както и финансовата ситуация в Гърция.

От миналогодишното проучване се виждаше, че тогава инвеститорите се насочваха към първокласни активи, както и качествени второкласни. Тази тенденция изглежда частично ще се обърне през 2017 г., тъй като намалява интересът към първокласните активи, но се засилва този към опортюнистичните.

Почти половината от инвеститорите пък изразяват опасения заради цените на активите на водещите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още