IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия се впуска в преследване на чуждите купувачи на имоти

Сериозни глоби грозят чужденците, които са нарушили местните закони при покупката на собствен дом

13:12 | 19.10.14 г.
Австралия се впуска в преследване на чуждите купувачи на имоти

Австралия възнамерява да наложи глоби за чужденците, които нарушават местното законодателство за покупка на имот, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Специална парламентарна комисия ще разследва дали международните купувачи не изтласкват местните семейства от средната класа от пазара на имоти чрез цените. Докладът на комисията се очаква през следващия месец и вероятно сред предложенията ще има и по-високи глоби за нарушителите.

Санкциите могат да достигнат и стойността на самия имот. Възможно е и чуждите собственици да загубят печалбата от продажбата на имота на по-късен етап. Обмисля се и въвеждането на специална допълнителна такса в размер на около 1 500 долара за всяка покупка на жилище, осъществена от чужденец.

Нарастващият брой на чуждестранните купувачи е в центъра на общественото внимание. От 2006 г. насам няма случай на съдебно преследване, въпреки че са открити хиляди случаи, при които чужденци са нарушавали правилата.

Същевременно в Австралия има сериозни ограничения за достъп до пазара на имоти от страна на чужденците. Всички нерезиденти трябва да получат специално разрешение от Борда за чужди инвестиции преди да закупят жилище. Не е разрешено и да купуват имота, в който са живели преди това, а покупката на ново жилище подлежи на допълнителна оценка дали сделката няма да допринесе за недостиг на имоти на разположение на австралийците.

Временното пребиваване в Австралия не е основание за покупка на имот, тъй като временно пребиваващите трябва да продадат имуществото си, ако напуснат страната.

Според скорошно проучване на Централната банка на Австралия едно от всеки шест нови жилища се купува от чужденец. Тенденцията е броят на имотите, купувани от чужденци, да се увеличава. Чуждестранното търсене на нови жилища отчете ръст през тримесечието до септември и се очаква да продължи да расте през следващата година.

Отвъдморските купувачи представляват почти 17% от общото търсене на нови имоти и почти 25% от новите имоти в австралийския щат Виктория.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още