IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Испания изглежда се възстановява устойчиво

Следващите две или три тримесечия ще покажат дали това наистина е така, сочи анализ

13:15 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Имотният пазар в Испания изглежда се възстановява устойчиво

Нарастващото доверие в икономиката, широкоразпространеното мнение, че цените най-накрая са ударили дъното и повечето достъпно налично финансиране тласкат нагоре продажбите в испанския имотен сектор, смятат експерти.

Редица данни сочат за възстановяване на имотния пазар през лятото, като според някои продажбите са нараснали с 8,8% на годишна база през юни. Кредитирането също се активизира с 19% през юни спрямо година по-рано, като се наблюдава и лек ръст на цените през второто тримесечие на 2014 г., бележейки първотот тримесечно поскъпване от шест години насам.

Следващите две или три тримесечия пък ще покажат дали става въпрос за устойчиво възстановяване или за косвен отскок, според анализ на Spanish Brick Company.

„Основната разлика между 2007 и 2014 г. е, че през 2007 г. по-голямата част от покупките бяха със спекулативна цел. Купувачите взимаха имоти с цел да ги продадат до няколко години на печалба до 20%. Сега инвеститорите търсят дългосрочни инвестиции, използвайки пазара на наемите за печалба“, коментира Даниел Талавера от Spanish Brick Company.

„На всяка печалба над 5% се гледа като на удачна инвестиция, а между 8 и 9 на сто вече става въпрос за наистина печеливша възможност. Относно капиталовите растеж и печалба Испания има добри резултати, но страда от високо данъчно облагане“, добави той.

Изследването показва, че преди икономическата криза 40% от ипотечните заеми се падат на имигранти, а сега техният дял е спаднал на едва 3%. Средната възраст на купувачите също се покачва. Процентът на купувачите под 25-годишна възраст спада също до 3 на сто от 16% преди кризата. 

Що се отнася до инвеститорите, размерът на чуждите инвестиции расте непрекъснато като през 2013 г. те нарастват с 16% на годишна база.

Разликата в цените между 2007 и 2014 г. варира в зависимост от регионите, става ясно от проучването. Цените спадат с темп от между 30 и 70 на сто, като е изчислено, че днес жилищата са с 58% по-евтини.

Отдава се внимание и на намирането на точната цена. Изглежда икономическата ситуация в страната е създала култура на договаряне. Преди срива на жилияния пазар цената „продава“ не беше обект на договаряне, но според Spanish Brick Company към момента само 70% от офертите биват приемани, като това обикновено става, когато продавачът е под натиск да продава, заради ипотечни задължения, безработица или разходи, свързани с имота.

Типичният продавач също е променил своя профил. Финансовите предприятия са основният играч на пазара, следвани от използваните частни домове и новопостроените жилища.

Според директора „Продажби и маркетинг“ в Taylor Wimpey España Марк Причард в момента испанските имоти са сред най-ценните в Европа. „Купувачи от целия свят следят с интерес какво може да предложи Испания, както за инвестиции, така и за живеене“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още