IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на хотели в Централна и Източна Европа отчита силен ръст

Всички ключови показатели за ефективността се увеличават постоянно през последните 4 години заради нарастващия брой на туристите в региона

11:40 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Обемът на сделките с хотели в Централна и Източна Европа през първата половина на годината надвишава 700 млн. евро при 34 сделки, отчита консултантската компания Cushman & Wakefield.

За сравнение, през същия период на 2016 г. сделките са за 630 млн. евро при 20 трансакции. Т.е. на годишна база се отчита 11% ръст на сделките спрямо 0,3% за западните пазари.

Очакванията на експертите са тази година да е още по-силна за хотелския сегмент от пазара на бизнес имоти в региона в сравнение с миналата. 

Полша е водещ пазар с обем от 350 млн. евро при 20 сделки спрямо само 4 млн. евро през първата половина на миналата година.

Чехия е вторият най-голям пазар в региона със 165,5 млн. евро в 6 сделки.

На трето място е Унгария с 99,3 млн. евро, което е тройно по-добър резултат спрямо същия период на миналата година.

Остър спад на инвестициите в хотели се отчита в Австрия – 80%, но 2016 г. беше изключително силна за пазара, със знакови сделки, сред които за Hilton Vienna и Imperial Vienna.

България, Румъния и Словакия формират 3,2% от общия обем на сделките с хотели в Централна и Източна Европа, посочва компанията.

"Увеличаването на интереса към региона от страна на местни и международни инвеститори е особено видимо в туризма и хотелиерството в Централна и Източна Европа, което привлича вниманието на инвеститорите заради генерирането на силни доходи“, коментира Дейвид Нат от Cushman & Wakefield.

Всички ключови показатели за ефективността, включително приходите за налична стая, се увеличават постоянно през последните 4 години заради нарастващия брой на туристите в Централна и Източна Европа.

Прага се смята за една от най-сигурните дестинации, където търсенето се очаква да расте. Коефициентите за заетост в чешката столица достигат максимума си – средно 69,2% през първата половина на 2017 г. от 66,8% по същото време през 2016 г.

България, Чехия, Унгария и Словакия постигат двуцифрен ръст в процентно изражение на средната дневна цена на стая, а Белград е в топ пет пазарите в Европа по отношение ръста на приходите от стая.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още