IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на новите жилища в Китай се разпространява

В Шанхай е отчетено и годишно понижение на цените през септември - първото от декември 2012 г. насам

12:30 | 24.10.14 г.
Спадът на цените на новите жилища в Китай се разпространява

Цените на новите жилища са се понижили в 69 от наблюдаваните от китайската статистическа служба 70 града, показват актуалните данни за септември, съобщава Bloomberg.

Засега облекчаването на рестрикциите на пазара на имоти не успява да спре забавянето заради затегнатите условия за кредитиране.

През август цените на новите жилища в Китай се понижиха в 68 града, припомня информационната агенция.

Според анализатори цените ще продължат да се понижават, като темповете на спад може и да се ускорят, ако продажбите през последните три месеца на годината не намалят запасите от жилища на пазара с толкова, колкото строителите очакват.

В Пекин и Шанхай е отчетен месечен спад на цените на новите жилища от съответно 0,7% и 0,9%, отчита правителствената статистика. Пристанищният град Сиамен е единственият, в който не е отчетено намаление – цените са останали без промяна.

На годишна база цените в Шанхай също отбелязват спад (0,8%) - първият от декември 2012 г. За сравнение, в началото на тази година цените на новите жилища в града постигнаха годишен ръст от 17,5%.

Средната цена на новите жилища в 100-те града, наблюдавани от SouFun Holdings Ltd., се е понижила с 0,9% през септември спрямо август, допълва още агенцията. На годишна база обаче е отчетен ръст от 1,1%, но темповете се забавят за девети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още