IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания е най-привлекателна за богатите частни инвеститори в имоти

Все повече частни лица се насочват към пазара на бизнес имоти, включително и високо специализирани сегменти

10:22 | 12.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания остава най-привлекателната държава за инвестиции в имоти от богати частни инвеститори, тай като хората все още смятат недвижимостите на Острова за инвестиционен актив, посочва се в нов доклад на консултантската компания Knight Frank, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

Като цяло частните инвеститори вече имат силно присъствие и на пазара на бизнес имоти в страната. В резултат на това те се превръщат във все по-важна сила на световния пазар на недвижими имоти.

Според компанията 27% от всички сделки с бизнес имоти в света включват частен купувач. Една четвърт от частното богатство се насочва към инвестиции в недвижими имоти от някакъв вид. 

"Предполагаме, че частните инвеститори ще продължат да заемат глобален пазарен дял, тъй като броят на богатите лица и техните активи нарастват. Броят на богатите с нетни активи на стойност над 30 млн. долара се увеличава с 6 340 души през 2016 г., като общият брой достига 193 490 души“, коментира Антъни Дуган, директор изследвания на капиталовите пазари в компанията.

Очакванията са апетитът на частните инвеститори за бизнес имоти да продължи да се увеличава. Данните сочат, че 32% от ултра богатите ще инвестират в трансгранични сделки с недвижими имоти през следващите две години.

Данните сочат още, че Азия все повече предизвиква САЩ по отношение на най-голямото регионално население от ултра богати инвеститори. Понастоящем в Азия ултра богатите са със само малко над 27 хил. души по-малко в сравнение със САЩ. Изчисленията показват, че до 2026 г. тази разлика ще се свие до малко над 7 хил. души.

Рискът, особено политически и икономически, се очаква да продължи да бъде висок в дневния ред на инвеститорите през 2017 г. В доклада се посочва, че хората се стремят да диверсифицират портфейлите си и на географско ниво.

Недвижими имоти с пряка структура на собственост, разнообразие от видове и подходи за управление са привлекателни за тези, които не искат да приемат решения на трети страни или да бъдат ограничени от модела на затворените фондове за извършване на сделки.

Валутните движения и контролът върху капитала в някои случаи са причина инвеститорите да искат изнесат капитал от засегнатите страни.

"Най-добрите целеви пазари ще бъдат основно тези, които показват солидни основи, включително търсене на наематели, ликвидност и прозрачност. Все по-често обаче консултираме клиентите си не само с първокласни офиси, активи на дребно и хотели, но и стратегически инвестиции в сектори на растежа, като например градска логистика, развлекателни и специализирани активи, включително студентски жилища“, допълват от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още