IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси не удържаха ръстовете след решението на Фед

Dow Jones записа първата си петдневна негативна серия от февруари насам

23:15 | 15.06.16 г.
Американските индекси не удържаха ръстовете след решението на Фед

Американските индекси обърнаха тренда от началото на сесията и приключиха търговията с понижения, след като очаквано за всички Федералният резерв на САЩ не промени лихвените равнища след двудневното заседание на Федералната комисия за отворените пазари – органът на паричната политика на американската централна банка.

В речта си след края на срещата председателят на Фед Джанет Йелън в голяма степен повтори съдържанието на решението – че пазарът на труда изпитва затруднения заради забавянето на ръста на заетостта, както и че инфлацията е все още далеч от дългосрочната цел на Фед.

Йелън коментира обаче, че не е невъзможно икономическите данни да предизвикат увеличение на лихвените нива на следващата среща на Фед през юли, макар и в решението да няма никакви такива намеци.

В края на днешната търговия Dow Jones изтри 0,2% до 17 640 пункта. Това е и първата петдневна негативна серия за индекса на сините чипове от февруари насам, съобщава CNBC. S&P 500 се понижи с също 0,2% до 2 071 пункта, както и Nasdaq, който също записа спад от 0,2% до 4 834 пункта.

От компонентите на Dow най-силен натиск върху индекса оказаха акциите на Intel, които поевтиняха с 1,65%. Сред губещите се наредиха още акциите на Cisco Systems, Chevron, Pfizer и други. Същевременно най-силен ръст на пазарната оценка постигна Home Depot (1,29%).

От секторите в състава на широкия индекс най-силен спад отбелязаха акциите на доставчиците на комунални услуги – средно 0,7%, следвани от сектора на здравеопазването с 0,69%.

Цената на петрола се понижи в пета поредна сесия на стоковата борса в Ню Йорк заради опасенията за търсенето около референдума във Великобритания за членството на страната в Европейския съюз (ЕС). Цените не получиха тласък заради отчетения седмичен спад на петролните резерви в САЩ и решението на Фед да не променя лихвите.

В края на сесията фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през юли поевтиняха с 48 цента (1%) до 48,01 долара за барел. Августовските контракти на сорта брент поевтиняха с 86 цента (1,7%) до 48,97 долара за барел.

Цената на лекия американски суров петрол падна и под 48 долара по време на сесията, но се възстанови частично, след като американската Администрация за енергийна информация обяви, че резервите от черно злато на САЩ са намалели с 900 хил. барела за седмицата до 10 юни. Това противоречи на данните на Американския петролен институт, който обяви вчера, че на седмична база има увеличение на петролните резерви на САЩ от 1,2 млн. барела, пише MarketWatch.

Същевременно златото удължи ценовите ръстове за шеста поредна сесия. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през август поскъпнаха с 20 цента до 1 288,30 долара за тройунция. В електронната търговия цената се покачи до 1 293,10 след публикуването на решението на Фед.

Доходността по американските облигации се понижи до най-ниско ниво от ноември 2012 г. Доходността по 10-годишните дългови ценни книжа спадна с 2,4 базисни точки до 1,586%, а по 30-годишните – с 1,4 базисни точки до 2,41%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още