IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама стартира мащабна имиграционна реформа

Президентът на САЩ ще се опита да осигури временно право на престой за почти половината от нелегално пребиваващите имигранти

10:12 | 21.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама възнамерява самостоятелно да прокара най-голямата имиграционна реформа в САЩ от почти три десетилетия.

В телевизионно обръщение в четвъртък вечер Обама представи плановете си да осигури временно право на престой на почти половината от повече от единадесет милиона нелегални имигранти в страната. С това президентът поема курс към конфронтация с републиканците, които го обвиняват за превишаване на официалните му правомощия, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

“Нашата миграционна система е съсипана и всеки го знае“, заяви Обама в 15-минутното си изявление и изрази желание да работи с Конгреса за намиране на по-трайно решение във връзка с имиграцията. В обращението си президентът представи правила, които ще позволят на милиони отговарящи на съответните критерии хора без документи да кандидатстват за освобождаване от депортация. 

Предложените от него нови разпоредби биха направили Закона за имиграцията в САЩ "по-честен и справедлив". Масовата депортация на нелегални мигранти според него e нереалистичнa и не отговаря на "характера" на Съединените щати. "Ние сме и винаги ще бъдем нация от имигранти", каза президентът.

Мерките засягат около пет милиона нелегални имигранти без валидни документи. Така например родителите на деца с американско гражданство или със статут на законно пребиваващи, които са прекарали най-малко пет години в Съединените щати, ще получат право на пребиваване. Условието за това е, те да бъдат регистрирани от властите, да минат през полицейска проверка и да платят дължимите данъци. Разрешението за пребиваване и работа трябва да се подновява на всеки три години. Планира се заявленията да започнат да се подават след пролетта.

Обама също така планира да разшири едно постановление от лятото на 2012 г., което предвижда спиране на депортирането на нелегални имигранти, които са дошли като деца и юноши в Съединените щати. Около 600 000 млади чужденци вече са получили чрез тази програма временно разрешително за пребиваване и работа.

Приоритетно от САЩ ще бъдат депортирани лица, заподозрени в тероризъм, престъпници и членове на банди.

Планираните от президента мерки се базират на надпартиен законопроект, който беше приет от Сената през лятото на 2013 година. Плановете за реформи впоследствие обаче бяха спрени заради съпротивата на доминираната от републиканците Камара на представителите. Последната голяма реформа в областта на имиграцията датира от 1986 г., когато тогавашният президент Роналд Рейгън издаде право на пребиваване на 2,7 милиона души без документи.

В речта си Обама отхвърли критиките на републиканците, че решението му да заобиколи Конгреса и да издаде разпореждането е равносилно на амнистия за незаконните имигранти, и ги призова да одобрят цялостна реформа на имиграционното законодателство, отбелязва Ройтерс.

Според републиканците обаче президентът престъпва границите на конституционната си власт. Преди президентското обръщение председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър заяви, че Обама е казвал по-рано, че "не е цар" и "не е император", но "определено действа като такъв".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Кабмин Украины готовит налог для гастарбайтеров в России - 500 долларов в месяц"От сега Обамго да подготвя почвата за закон за гражданство на милиони украинци, че вожда им Порошенко ще глобява с по 500 $ всеки който е дръзнал да си изкарва хляба в Русия. А там са милиони украинските гастербайтери. Някой ще трябва да ги поеме тия хора. Ще се разбягат като плъхове от новия си вожд! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Ей Богу не знам, кво да кажа вече и Баракудата човека им казва последен шанс кой иска да прескача оградата там е сигурно и гарантирано - свобода и нафта на корем, кво искат повече не знам .... Че после тука ше стане много тегаво, ше плъпнат едни руски терористи, затварят ни в мазата и само по комат ляб - на почивката камъни ше носим без никва свобода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ей пак има несъгласни с тебе. Само като те скиват и вече мислят наобратно :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
айде са е момента, който се чувства демократ и иска да е свободен, да събира багажа и да заминава там при ***. Шистак на воля, коли моли всичко на кредит американската мечта за един демократ от България ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още