IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на AbbVie е препоръчал на акционерите да отхвърлят придобиването на Shire

Мотивът е промяната на данъчните правила в САЩ, затрудняващи сделките с цел данъчна инверсия

19:08 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бордът на AbbVie е препоръчал на акционерите да отхвърлят придобиването на Shire

Бордът на директорите на американския производител на лекарства срещу редки болести AbbVie е препоръчал на акционерите на компанията да гласуват против придобиването на британския ѝ конкурент Shire за 52 млрд. долара. Като причина за отхвърлянето на сделката бордът посочва промяна на данъчните правила в САЩ, които ще намалят ползата от сделката, пише Businessweek.

Цената на акциите на Shire пада със 7,33% до 294 британски лири за акция след новината. В сряда книжата на компанията затвориха сесията с отстъпление от 22%, след като AbbVie обяви, че обмисля становището си за сделката.

„Сделката е мъртва“, коментира анализаторът в Cenkos Securities Навид Малик. „Ако бордът е препоръчал на акционерите да гласуват против сделката, няма начин тя да бъде осъществена“, посочи той.

Придобиването на Shire изглежда ще е най-голямата жертва на новите данъчни правила, обявени от Финансовото министерство на САЩ миналия месец, имащи за дел да затруднят извършването на сделки с цел данъчна инверсия. Чрез подобни споразумения много американски компании местят местожителството си за данъчни цели в страни с по-ниско облагане, често след като купуват чужда компания.

„Въпреки че стратегическите изгоди от съчетаването на нашите две компании остават големи, договорената цена вече не е обективна, имайки предвид данъчните промени. Смятаме, че извършването на сделката няма да обслужи по най-добър начин интереса на нашите акционери“, заяви изпълнителният директор на AbbVie Ричард Гонзалез.

Ако до сделка не се стигне Shire ще може да се възползва от клаузата за 1,6 млрд. долара при прекратяване на споразумението, за да продължи собствената си експанзия, отбелязва анализаторът в Jefferies Питър Уелфорд. Според него компанията ще се насочи към лекарства за лечение на рядко срещани болести.


 

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още