IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон затяга правилата спрямо данъчната инверсия

Белият дом се опитва да спре вълната oт американски компании, които "бягат" към страни с по-ниско облагане

16:04 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вашингтон затяга правилата спрямо данъчната инверсия

Властите в САЩ затягат данъчните правила в опит да направят всичко по силите си, за да затруднят американските компании да "бягат" към страни с по-ниско облагане. По този начин Белият дом се опитва да спре вълната от т. нар. "данъчна инверсия", която подкопава приходите в държавния бюджет, пише The Wall Street Journal.

Министерство на финансите на САЩ предприема нови мерки по отношение на пет члена от Данъчния кодекс, за да се намали привлекателността и рентабилността на промяната на седалището на фирмите с цел намаляване на облагането.

Напоследък американските компании активно търсят възможности за придобиване на конкуренти в Европа и други страни, където данъчните налози са по-ниски. Впоследствие чрез реализиране на т. данъчна инверсия те значително намаляват своите дължими плащания. Тази практика е най-широко разпространена във фармацевтичната индустрия.

Според новите правила данъчната инверсия ще е възможна, ако поне 20% от обединената компания са собственост на акционери извън Съединените щати. Мерките влизат в сила незабавно, като ще се прилагат за всички сделки, които не са завършени до 22-ри септември.

Промените могат да повлияят на размера на бъдещите сделки по сливания и придобивания, както и върху тези, които са в процес на осъществяване. Такива са настоящият опит на производителя на медицинско оборудване Medtronic да придобие ирландската Covidien, както и покупката на дял от италианската Cosmo Pharmaceuticals, подготвяна от Salix Pharmaceuticals.

Не е ясно какво ще бъде въздействието и върху споразумението на Burger King Worldwide с канадския производител на понички Tim Hortons, което позволи на американската фирма да се премести в Канада.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още