IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в САЩ отново поеха надолу*

Основните движещи фактори са ситуацията в Йемен и предстоящият сезон на отчетите

17:58 | 26.03.15 г.
Борсите в САЩ отново поеха надолу*

Американските индекси отчитат нови понижения в четвъртък, разширявайки разпродажбите си в трета поредна сесия на фона геополитическите събития от последните няколко дни.

"По същество има два фактора – ситуацията в Йемен и сезонът на отчетите", заяви Питър Кардило, главен икономист в Rockwell Global Capital.

Във фокуса е ситуацията в Близкия изток, където военно-въздушните сили на Саудитска Арабия нанесоха удари по позициите на шиитските бунтовници "хути", известни също като "Ансар Аллах". По-рано бунтовниците достигнаха Аден, като присъединили се към тях армейски подразделения превзеха международното летище в града.

Впоследствие стана ясно, че президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади е напуснал своя дворец в град Аден, където пребиваваше, след като бунтовниците превзеха столицата Сана. От правителството на Йемен отричат информацията, че президентът е напуснал страната. По думите на представители на йеменското правителство Абд Рабу Мансур Хади се намира в сигурно убежище в рамките на Аден.

Новината повлия на енергийните пазари, където петролът поскъпна отново над 50 долара за барел.

Щатският долар подобрява позициите си спрямо основните световни валути. Доходността по 10-годишните американски облигации е 1,98%.

Поради липсата на ключови корпоративни новини в навечерието на сезона на отчетите инвеститорите продължиха да следят и ситуацията с разбития се самолет на Germanwings в Европа.

"Мисля, че този вакуум на пазара ще продължи", каза пред CNBC Марк Лучини, главен инвестиционен директор в Janney Montgomery Scott, коментирайки затишието в новините.

Първоначалните молби за държавни обезщетения за безработица спаднаха с 9 000 до сезонно изгладените 282 000 за седмицата, приключила на 21 март. Нивото се оказа най-ниското от средата на февруари.

"В крайна сметка икономическият растеж е ясно, че се забавя, но пазарът на труда е много стабилен", заяви пък Питър Боквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group.

Капитализацията на Winnebago спада с 13,87 на сто, след като производителят на превозни средства разочарова с тримесечния си отчет.

Apple планира да представи програма за замяна на стари устройства срещу iPhone в Китай, след като стартира такава в САЩ, която подкрепи продажбите ѝ в страната. Гигантът от Купертино добавя 0,86 на сто.

* Актуално към 17:55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още