IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup обмисля продажбата на бизнеса си за банкиране на дребно в Япония

Щатската банка е осведомила съдебните власти в САЩ, че заради съдебните дела относно аржентинския дълг банковият й лиценз в страната е застрашен

12:15 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	От началото на кризата Citigroup съкращава операциите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От началото на кризата Citigroup съкращава операциите си. Снимка: Ройтерс

Citigroup обмисля да се раздели с бизнеса си за банкиране на дребно в Япония, въпреки че от десетилетия американският банков гигант има сериозно присъствие в Страната на изгряващото слънце като водеща западна банка, предава Wall Street Journal, позовавайки се на лица, запознати със случващото се.

Освен това щатският трезор е осведомил съдебните власти в САЩ, наблюдаващи диспута между Аржентина и хедж фондовете, които отказват да приемат условията за преструктуриране на дълга на страната, че банковият му лиценз в Аржентина е застрашен заради безизходното положение, пише Ройтерс.

В Аржентина Citi очаква да получи близо 5 млн. долара от страната при следващото купоново плащане на 30 септември. Но заради съдебното дело банката не може да се разплати с притежателите на аржентински дълг.

Южноамериканската държава съставлява малка част от бизнеса на щатския трезор. Към края на юни експозициите на Citigroup в страната са само 2,7 млрд. долара спрямо общите активи на банката за 1,9 трлн. долара.

В Япония пък базираната в Ню Йорк банка обмисля да проведе аукцион за продажбата на операциите си по банкиране на дребно. Ако продажбата стане факт, Citigroup ще се фокусира върху оставащите й бизнеси в Япония – корпоративното и инвестиционното банкиране и търговията с ценни книжа.

Към този момент Citibank Japan Ltd. притежава 33 клона за банкиране на дребно в Япония и депозити за 3,9 трлн. йени (39 млрд. долара). През последното десетилетие банката също сви част от дейността си в азиатската страна заради регулаторни изисквания или просто като част от намеренията за реорганизация.

От началото на кризата щатската банка съкрати операциите си с цел превръщането й в по-семпла и по-лесна за управление кредитна институция. През декември 2012 г. ръководството на банката с Майкъл Корбат начело обяви, че ще се раздели с търговските си операции в Турция, Румъния, Уругвай, Парагвай и Хондурас. През летните месеци на 2014 г. стана ясно, че Citi ще продаде поделенията си за потребителско банкиране в Гърция и Испания.

Citi осъществява дейност и в България. През 2013 г. клонът в София увеличи със 17,2% активите си до 635,428 млн. лв. Нетната печалба пък намаля с 52% до 9,605 млн. лв. при 20,061 млн. лв. за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още