IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow загуби 200 пункта покрай засилването на напрежението около Северна Корея

Технологичният индекс Nasdaq composite падна с 2,1%, като акциите на Apple, Alphabet, Amazon и Netflix поевтиняха

23:31 | 10.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции поевтиняха в четвъртък на фона на геополитическото напрежение между САЩ и Северна Корея.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average падна с 200 пункта, като книжата на Goldman Sachs допринесоха най-много за загубата.

Широкият индекс S&P 500 се понижи с 1,4%. Най-губещите сектори в състава му бяха този на информационните технологии и финансовият. Индексът се потопи под 50-дневната си пълзяща средна, ключово техническо ниво, за първи път от месец.

Технологичният индекс Nasdaq composite записа най-голям спад в четвъртък - с 2,1%, като акциите на Apple, Alphabet, Amazon и Netflix поевтиняха.

"Ако разгледате всички сектори, ще видите, че става въпрос за разпродажби с широка основа", коментира пред CNBC Пол Спрингмейер, инвестиционен управляващ директор в Private Client Reserve, част от U.S. Bank. "Новините са притеснителни за всички... Мисля, че това е предпазливо изтегляне от пазара."

Индексът CBOE Volatility Index (VIX), който се счита за най-добрия измерител на страха на пазара, се покачи с над 40% до 15,98 пункта. Той докосна също най-високото си равнище от май насам.

По-рано тази седмица американският президент заяви, че Северна Корея ще се изправи пред "огън и ярост", ако продължи да заплашва Щатите. Северна Корея обаче подмина тези предупреждения, като ги определи като "глупости".

Тръмп потвърди думите си и днес, като  заяви, че предишното му изявление може би не е било достатъчно твърдо.

Традиционните активи убежища се радват на силен интерес със засилването на напрежението. Фючърсите на златото поскъпнаха с над 2 на сто тази седмица, докато швейцарският франк се покачи с 0,9% спрямо американския долар. Само в рамките на четвъртък цената на фючърсите на златото се повиши с около 1% до най-високите си нива от два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Нищо не е скочило от февруари до днес златото се движи в рейндж от 1200 до 1295. Ако скъса да отскочи на 1400-1450 значи кризата в Корея наистина е сериозна. Тия паникьорски флуктации са спекулативни, продай евтино акции, купи скъпо злато и после обратно. Когато самолетите се шибнаха в кулите, Dow Jones се срути със 17 процента, ама за по-малко от 2 месеца беше на по-високо ниво от това преди атаките в Ню Йорк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Много негативно заглавие, а можеше да се сложи нещо по-оптимистично, като например златото скочи покрай засилване на напрежението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
coder
преди 6 години
Какво напрежение? Все едно с Русия се заплашват да се стрелят с ракети... Ким ай е посмял нещо да прави и ще го изорат. Доколкото ми е известно Китай и Русия не дават гаранции на Северна Корея. Ама нали волатилност да има, че на Уолстрийт да правят парички :). Уолстрийт всяка седмица го тресе напрежението според медиите, за да има за какво да се хващат. Я Тръмп ще каже нещо, я пък няма да каже. Първо се били "потопили" акциите поради някакво напрежение, а на другия ден се възстановяват поради... новия ден :). Няма лошо, нека правят пари, но не ни занимавайте с техния театър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още