IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хилари Клинтън и дилемата за свободната търговия

Промяната в позицията на Клинтън за свободната търговия подхранва съмнения какви в действителност са дълбоките й убеждения

08:43 | 19.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Промяната в позицията на Хилари Клинтън по свободната търговия подхранва съмнения какви в действителност са дълбоките й убеждения.

Три седмици преди решителния вот кандидатката на демократите за Белия дом продължава да дава обяснения за подкрепата си в миналото на твърде оспорваното Транстихоокеанско партньорство, което вероятно отново ще бъде засегнато при днешния последен дебат на кандидат-президентите, информира АФП.

Като държавен секретар Хилари заяви през октомври 2012 година, че този договор между САЩ и 11 страни от азиатско-тихоокеанския регион, но без Китай, е идеален модел за свободна, прозрачна и справедлива търговия.

Три години по-късно това споразумение, целящо да премахне търговските бариери, бе сключено, но пък бе обвинено за всички злини от гражданското общество, лявото крило на Демократическата партия и Доналд Тръмп. Оттогава Клинтън направи завой на 180 градуса. "Като имам предвид това, което днес знам за споразумението, не мога да го подкрепя", написа тя през октомври 2015 година.

"Рискът стана прекалено голям и въпреки усилията ни (тези споразумения) само причиняват повече злини, отколкото добрини на американските семейства, които здравата се трудят", допълни жената, която се бореше с Бърни Сандърс, яростен противник на Транстихоокеанското партньорство, за кандидатурата на демократите.

Самият й предизборен екип си дава сметка за мащаба на завоя и колко труден за преглъщане е той, както стана ясно от частната кореспонденция, публикувана от Уикилийкс.

"Истината е, че това е трудно балансиране, защото не искаме да си навлечем подигравки, противопоставяйки се прекалено радикално на споразумение, кое тя преди е защитавала, или пък като се занимаваме прекалено много с неговите отрицателни аспекти, след като решението (да му се противопостави) не е очевидно", написа Дан Шуерин, един от авторите на речите на Клинтън.

В политиката "човек трябва да има една публична позиция и една частна", заяви Клинтън в една от речите си, които произнесе през 2013 година, припомня АФП.

/БТА/

Темата за изборите в САЩ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 7 години
ивинявам се за неудобния въпрос, но вие глупaв ли сте ? Не ви ли стигна началното ви образование да прочетете статията ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Споко. Свободна търговия ще има. Който не иска, ще бъде освободен и демократизиран. Справка: Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още