IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Гърция притесниха американските инвеститори*

Основните щатски индекси се понижиха в началото на сесията след победата на СИРИЗА

18:24 | 26.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Изборите в Гърция притесниха американските инвеститори*

Американските инвеститори реагират предпазливо на изхода от предсрочните парламентарни избори в Гърция. Те са обезпокоени от възможните последици за еврозоната и се опасяват от нова криза на европейската единна валутна зона, казват търговци. 

Ето защо основните индекси на Wall Street се понижиха при откриването на търговията след победата на антиевропейската крайна левица СИРИЗА, пораждаща опасения от нестабилност в еврозоната, макар да не се очертава скорошно излизане на Гърция от валутния съюз, предаде Ройтерс.

Промишленият индекс Dow Jones  изгуби 82,81 пункта, или  0,47 на сто, до 17 589,79 пункта. По-широкообхватният индекс S&P-500 спадна с  8,97 пункта, или 0,44 на сто, до 2042,85 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се понижи с 18,40 пункта,  или 0,39 на сто, до 4739,48 пункта.

По отношение на отделните индекси във фокуса на инвеститорите попадна най-големият по брой на продадените имоти строител в САЩ - D.R. Horton. Акциите скочиха с 5%, след като американците отново започнаха да купуват жилища, което доведе до ръст на приходите на компанията с 37% през изминалото тримесечие – над пазарните очаквания.

За сметка на това инвеститорите разпродаваха книжа на Mattel. Производителят на кулите Барби и строителните блокчета Fisher Price е отчел спад на приходите от 6% на годишна база през тримесечието, завършващо в края на декември. Освен това изпълнителният директор Браян Стоктън се оттегля от компанията. Акциите се сринаха с 10%.

С нетърпение инвеститорите чакат финансовите резултати на Microsoft и Texas Instruments, които ще бъдат представени след края на сесията. Книжата на Microsoft поевтиняват в началото на търговията с 0,9 на сто, също както и тези на Texas Instruments.

Цената на петрола продължи да спада в Ню Йорк след кратък  опит да се повиши в началото на сесията. 

„Черното злато“ остава под натиск след победата на партията  СИРИЗА, противопоставяща се на драстичните икономии в Гърция.  Американският лек суров петрол с доставка през март поскъпна с 15 цента до 45,44 долара за барел на Нюйоркската търговска  борса. Котировките спаднаха по време на азиатската търговия до  44,35 долара за барел - най-ниската стойност от средата на март  2009 година.

Пазарът не успява да се съвземе, разкъсван между надеждите,  че е достигнал дъното след месеци спад на цените, и все още  мрачните перспективи за търсенето на енергия на фона на обилното предлагане.  

* Актуално към 18,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ама колеги така кажете бе ше се намери веднага някой който да ги събори разни такива ..... :)) sitedown всичко се трие с COMMIT и готово ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Искам да те успокоя,до колкото мога.Тук нещата са добре.Пробвай в "дневник " да напишеш нещо "напротив".От както ги спонсорираха от "Америка за България" положението е такова, гласът на българина (който се и позволи да се противопостави,дори и с кратък текст,на наложената политика на медията,се изтрива!Могат да пишат под статиите само "избрани"......и си мисля,че Гърция и преминалите избори не плаши толкова инвеститорите,както ги наричат тук,а "светлото "бъдеще на американската икономика и очертаващите се проблеми пред тях породени от продължаващото поевтиняване на петрола!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ahil
преди 9 години
Хубаво е човек да коментира и да има свобода ! Но в този сайт на инвестор ако изразиш собствено мнение различно на това от гледната точка на инвестор ведна регистрцията ти изчезва и ти блокират IP адреса!!! Е незнам защо ми струва че това същото беше и преди 1989г. Да ви е честито членството в ЕС не се рзличава от преди 1989
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още