IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай зареди с несигурност азиатските борси

Борсите последваха тенденцията от пазара в страната, който бе повлиян от новината за разлседвания срещу брокерски къщи

11:42 | 27.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Азиатските пазари затвориха на тъмно червено в последния ден от седмицата след силно разпродаване на китайските борси в следобедната сесия, тъй като акциите на брокерските къщи се сринаха заради новината за нови разследвания по обвинения за нарушаване на правилата за търговия, съобщава CNBC.

Борсите в САЩ останаха затворени в четвъртък заради Деня на благодарността.

В Китай индексът Shanghai Composite затвори с 199 пункта, или 5,48%, надолу. По-малкият Shenzhen Composite и Chinext също приключиха със спадове от по 6,1%, а CSI300 – от 5,38%.

Китайските брокерски къщи понесоха големи удари, като Citic Securities, Founder Securities и China Merchants затвориха със спадове съответно от 10,1%, 10% и 9,98% след новината, че китайската комисия за регулиране на ценните книжа е стартирала разследвания срещу фирмите за къси продажби и спекулации.

Акциите в металния сектор също завършиха на отрицателна територия на фона на по-ниската печалба в индустрията за октомври. Акциите на Baoshan Steel, Aluminium Corp и Yunnan Copper поевтиняха с между 5% и 9,7%.

Японският индекс Nikkei 225 не успя да отбележи ръст в следобедната търговия, и затвори с 60 пункта, или 0,3%, надолу, отдалечавайки се още повече от 20 000-те пункта, последно достигнати през средата на август.

Акциите на сините чипове, като Sony, Canon и Toshiba, обаче все пак успяха да приключат на зелено, но за сметка на това тези на Mitsubishi Electric отбелязаха спад.

Автомобилните производители се търгуваха смесено, като акциите на Nissan и Mitsubishi Motors затвориха с повишение за разлика от Honda, Mazda и Toyota, чиито книжа приключиха надолу.

Авиокомпаниите продължават да понасят удари заради геополитическите напрежения и опасенията около сигурността. Цената на акциите на Japan Airlines спадна със 101 пункта, или 2,31%, а тази на ANA с 6,3 пункта, или 1,76%.

На борсата в Сеул Kospi не успя да задържи позитивната си тенденция през деня и затвори на отрицателна територия след смесена търговия на сините чипове.

Производителят на чипове SK Hynix приключи с 750 пункта надолу, или 2,29%, след като компанията обяви, че е отхвърлила предложение за сътрудничество с китайската Tsinghua Unigroup.

Акциите на LG Display обаче поскъпнаха с 2,19%, след като компанията обяви, че ще инвестира над 10 трлн. вона (8,71 млрд. долара) за изграждането на завод за производство на панели с органични светоизлъчващи диоди (OLED) за телевизори и умни часовници.

Австралийският индекс ASX 200 приключи с понижение от 8 пункта, или 0,16%, до 5203 пункта, след като банките и секторът на ресурсите не успяха да задържат по-ранните си ръстове.

Акциите на Rio Tinto също не продължиха положителната си посока от сутринта и в крайна сметка поевтиняха с 0,26 пункта, или 0,56%.

Fortescue Metals, BHP Billiton и Mount Gibson също затвориха на червено, а Atlas Iron и BC Iron не отбелязаха промяна. South32 и златодобивната компания Newcrest запазиха положителната си тенденция и приключиха с ръстове от съответно 2,08% и 0,8%.

Производителите на петрол се търгуваха смесено след спад на цените на петрола в азиатската търговия. Акциите на Woodside Petroleum поскъпнаха, на Santos останаха без промяна, а на Oil Search поевтиняха след цял ден на отрицателна територия.

На пазара на суровините петролът сорт Брент поевтиня с 7 цента до 45,39 долара за барел, а на американския суров петрол – с 52 цента до 42,52 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още