IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kraft Foods може да премине в бразилски ръце

3G Capital може да плати около 40 млрд. долара за компанията, пише Financial Times

11:25 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

3G Capital, бразилската група за частен капитал, която контролира Burger King и Heinz, е в напреднали преговори за придобиване на Kraft Foods Group в сделка, която може да струва около 40 млрд. долара, пише Financial Times, като се позовава на източник от преговорния екип. 

Не е ясно дали бразилската група, оглавявана от бивши професионален тенисист Хорхе Пауло Леман,  планира да извърши сама сделката, или поради размера на трансакцията ще има нужда от партньор. Може да се помисли и за сливане с Heinz, твърди FT. 

По-рано 3G си партнираше с Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, чиято мощ помогна за покупката на Burger King от кафе веригата Tim Hortons за 11,4 млрд. долара през миналата година. Berkshire също така комбинира усилията си с 3G преди две години, за да придобие тя производителя на кетчуп Heinz за 23,2 млрд. долара.

Акциите на Kraft скочиха с 16,5 на сто до 71,44 долара в следборсовата търговия в четвъртък, след като първоначално Wall Street Journal писа за тази възможност. Така Kraft получи пазарна оценка от 42 млрд. долара. При закриването на сесията по-рано Kraft се търгуваше за по 61,32 долара за брой, което се равняваше на капитализация от 36 млрд. долара.

Международният бизнес на Kraft с марки като Milka или Philadelphia бе разделен през 2012 в отделна компания - Mondelez. Така Kraft Foods е представен вече само в Северна Америка. През 2014 г. компанията трябваше да се бори със спадащи приходи и печалба. 

През януари Wall Street Journal вече писа, че 3G Capital се е насочила към потенциални нови цели, които биха ѝ дали контрол над още повече световно познати марки. През изминалите няколко седмици инвеститори са обещали около 5 млрд. долара за ново поглъщане, планирано от 3G, споделиха тогава запознати със ситуацията. 

Още тогава някои анализатори спекулираха, че 3G може също така да е заинтересована от Kellog Co. и Kraft Foods Group, всяка от които се оценява на повече от 20 млрд. долара. Бордът на директорите на Kraft замени изпълнителния директор на компанията през декември. Това сигнализира нетърпението около промените там. Kellogg намали заплатите на някои висши служители, в случай че производителят на зърнени закуски бъде продаден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още