IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway и 3G Capital купуват Heinz в сделка за 28 млрд. долара

Цената на акция за производителя на кетчуп представлява премия от близо 20% спрямо най-високата борсова котировка досега

16:56 | 14.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Berkshire Hathaway и 3G Capital купуват Heinz в сделка за 28 млрд. долара

Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет и 3G Capital ще придобият компанията за храни Heinz за 23,2 млрд. долара (72,50 долара на акция), като заедно с поетия дълг сумата достига 28 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Сделката ще се финансира с кеш от Berkshire и 3G, подновен дълг, както и дългово финансиране от J.P. Morgan и Wells Fargo. Поглъщането вече е одобрено от борда на Heinz, но предстои да бъде гласувана от акционерите на компанията.

Цената от 72,50 на акция представлява премия от 19% спрямо исторически най-високата цена на Heinz (60,92). Около половин час след началото на днешната сесия книжата на компанията се търгуват на цената на предложението за покупка, или ръст от 19,9% спрямо затварянето вчера от 60,48 долара за брой.

Сделката е необичайно сътрудничество между Бъфет и компания за дялово инвестиране относно голяма покупка. Оракулът от Омаха напоследък търсеше сериозна придобивка за около 20 млрд. долара.

Инвеститорът е заявил пред агенцията, че Berkshire Hathaway и 3G Capital ще бъдат равноправни партньори, като делът на Berkshire в покупната цена ще е между 12 и 13 млрд. долара в обикновени и привилегировани акции.

В изявление от Heinz, която е прочута със своя кетчуп и печени ядки, определят сделката като историческа и като най-голямата в историята на хранителната индустрия, съобщава ВВС.

„Марката Heinz е сред най-уважаваните в световната хранителна индустрия, а тази историческа сделка носи изключителна стойност за акционерите ни“, коментира президентът и главен изпълнителен директор Уилиъм Джонсън.

„Очакваме с нетърпение партньорството с Berkshire Hathaway и 3G Capital, които са много уважавани инвеститори, в една нова вълнуваща глава от историята на Heinz", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още