IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова бюджетна сделка в САЩ вдига ограниченията върху износа на петрол

Стриктните ограничения върху износа на суров петрол са наложени още преди 40 години

09:38 | 16.12.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Стриктните ограничения върху износа на американски суров петрол, наложени преди 40 години, ще бъдат вдигнати като част от бюджетна сделка, договорена в Конгреса във вторник вечерта, съобщава Financial Times, цитирайки информационни агенции.

Сделката, представена на републиканците на среща късно вечерта от председателя на камарата на представителите Пол Раян, ще вдигне и разходите за отбрана и за няколко местни програми. Тя ще избегне и заплахата за спиране на работата на правителството, която бе надвиснала за сряда.

Администрацията на президента Барак Обама изрази несъгласие с облекчаването на контрола върху износа на суров петрол, но той вероятно все пак ще приеме всеобхватния проект за разходите, който включва либерализация на продажбите на петрол.

Ограниченията върху износа на суров петрол са въведени през 1975 г. в подкрепа на ценовия контрол, наложен в отговор на петролната криза от 1973-4 г. Те остават в сила дори след като този контрол е премахнат през 1981 г.

Премахването на ограниченията е политически приоритет за американските производители на петрол, борещи се със срива на суров петрол от лятото на миналата година. Индустрията твърди, че със свободна търговия на петрол ще се даде тласък на американското производство, инвестициите и заетостта.

Анализаторите казват, че огромни количества суров петрол вероятно ще потекат извън САЩ веднага щом ограниченията бъдат вдигнати. Спредът между цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate, с доставки в Оклахома, и международно търгувания сорт Брент е само около 1,25 долара за барел, което означава, че всяка печалба за американските производители от продажба на световните пазари ще бъде погълната от разходи за транспорт.

В дългосрочен план обаче либерализацията на износа ще подпомогне компаниите, произвеждащи в САЩ, като им позволи да намерят най-печелившите пазари за петрола си.

Ограниченията върху износа на петрол са облекчени донякъде през последните няколко години, но САЩ са изнесли 409 хил. барела суров петрол на ден през септември, което е само 4% от общото производство.

Сделката по бюджета отбелязва голяма победа за Раян, бивш кандидат за вицепрезидент, който откакто пое поста на председател миналия месец, направи прекратяването на застоя в Конгреса приоритет и обеща нов прагматизъм.

„Това е начинът, по който мисля, че Конгресът трябва да се движи“, каза той на събитие по-рано във вторник. „Нека отново да станем законодатели, които създават закони. Нека отново да правим нещата методично, обмислено. Тук наричаме това реда на нещата, аз наричам това демокрация“.

Проектът, представен късно във вторник призовава Конгреса да гласува в рамките на дни, за да одобри всеобхватен закон за бюджета, разширяващ серия от данъчни кредити, които би трябвало да изтекат в края на следващата година.

Джейсън Бордоф, бивш съветник на Обама, който сега управлява Center on Global Energy Policy в Колумбийския университет, казва: „Не всеки ден компромис между политическите страни реално генерира две добри политики, но това е един от тези случаи. Свободната търговия на петрол плюс повече подкрепа за чиста енергия: това е много положителен резултат“.

Бюджетната сделка за 1,1 трлн. долара идва след седмици на продължителни преговори, като финалният пакет вероятно ще обхваща няколко хиляди страници.

Той обаче все още е изправен пред няколко препятствия. Някои републиканци и демократи изразиха скептицизъм за сделката.

За да избегне затваряне и да спечели повече време, се очаква Конгресът да приеме краткосрочно удължаване на финансирането със срок до 22 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
The Senator
преди 8 години
Мачкат наред. Да се види, кой командва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
,,Свободната търговия на петрол плюс повече подкрепа за чиста енергия: това е много положителен резултатОтпадането на ограниченията за износ ще колабира цената на петрола и в никакъв случай няма да допринесе за ,,подкрепата на чистата енергия".От друга страна, в миналото, галопиращата цена на петрола беше основен източник на инфлация; от своя страна, инфлацията се използваше и използва от множество правителства, като инструмент за осигуряване на ликвидна подкрепа на фиска на свръх-задлъжнялите западни икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Hermes73
преди 8 години
Планират да свалят цената още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
ratten
преди 8 години
не разбрах, къде планират да го изнасят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
ratten
преди 8 години
не разбрах, къде планират да го изнасят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още