IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъдиха шистова компания за замърсяване на водата с метан

Cabot Oil&Gas трябва да изплати обезщетения за общо 4,25 млн. долара на две семейства от Пенсилвания

16:23 | 11.03.16 г.
Осъдиха шистова компания за замърсяване на водата с метан

Американски съд постанови Cabot Oil&Gas да плати обезщетения за общо 4,25 млн. долара на две семейства в Пенсилвания, след като заключи, че при добива на шистов газ компанията е замърсила водата, използвана от домакинствата в градчето Димок.

Присъдата идва след продължителен процес, посочва пенсилванското издание Tribune.

Компанията беше обвинена, че в резултат на дейността си в региона е замърсила подпочвените води със запалим метан. Cabot обаче твърдяха, че замърсяването не е причинено от добива на шистов газ, а е естествено.

Местните жители съобщиха за наличието на проблем за първи път през 2008 година. Водата в града е мътна и има неприятен вкус. Всички се оплакват и от здравословни проблеми като повръщане и кожни обриви. Преди да започне добивът на газ, подобни проблеми не е имало, коментират хората.

Повечето от семействата в градчето са уредили извънсъдебно претенциите си с Cabot през 2012 година, допълва изданието. Две от тях обаче са решили да продължат съдебната битка.

От компанията коментираха, че са изненадани от решението на съда, без ответната страна да представи необходимите доказателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още