IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът от срещата на Фед донякъде подкрепи Wall Street

Инвеститорите са разочаровани в известен смисъл, защото са очаквали по-конкретна информация за свиването на баланса на американската централна банка

23:15 | 05.07.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските акции приключиха днешната сесия предимно с повишения въпреки геополитическото напрежение. Основна подкрепа пазарът получи от някои икономически данни, както и от публикувания протокол от последната среща на Федералния резерв на САЩ.

В края на сесията Dow Jones единствен отбеляза минимален спад – с 0,01% до 21 478 пункта. Най-силен ръст в състава на индекса отбелязаха акциите на Intel, Boeing и Microsoft – съответно 2,63%, 1,62% и 1,33%, а най-голям спад – на Nike, Walt Disney и Chevron (съответно 1,86%, 1,7% и 1,58%).

S&P 500 се повиши с 0,15% до 2 432 пункта. От секторите в състава на широкия индекс най-силно поскъпнаха технологичните акции – с 1,04%, а най-силно поевтиняха акциите на енергийните компании – средно с 2,01%.

Nasdaq се понижи с 0,67% до 6 150 пункта.

В днешната сесия във вниманието на инвеститорите попадна протокола от последното заседание на Фед. От документа става ясно, че американската централна банка може и да започне да намалява баланса си, който се изчислява на 4,5 трлн. долара, от септември.

Американската централна банка изкупи облигации за трилиони долари след Голямата рецесия с цел да поддържа ниски лихвите, за да подпомогне възстановяването на икономиката, припомня MarketWatch.

Сега Фед се опитва да премахне стимулите, след като икономиката навлезе в деветата година на експанзия и почти не върна към нормалното си състояние.

Опитите на Фед да затегне паричната политика обаче се сблъскват с опасенията за инфлацията. В края на 2016 и началото на 2017 г. потребителските цени рязко се увеличиха, но повечето от банкерите смятат, че това е временно явление. Все пак Фед продължава да смята, че ще изпълни целта си за 2% инфлация в рамките на около година.

Анализатори коментират, че инвеститорите са леко разочаровани, защото са очаквали по-конкретна дата, от която Фед ще започне да намалява баланса си, както и под каква форма.

След публикуването на протокола доларът поскъпна на валутните пазари, като доларовият индекс, който отразява динамиката на зелените пари спрямо кошница от 6 валути, нарасна с 0,1% до 96,26 пункта.

Двойката евро/долар се търгуваше на ниво 1,1339 долара за 1 евро, а йената достигна до 113,34 йени за долар.

Цените на петрола отчетоха най-силния си спад от един месец насам, след като излезе информация, че Русия отхвърля всякакви възможности за задълбочаване на ограниченията на добивите. Отделно бяха публикувани и данни, които показват ръст на износа на ОПЕК.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през август изтриха 1,94% (4,1%) на стоковата борса в Ню Йорк. Това е първата загуба на бенчмарка от девет сесии насам и най-силен спад от 7 юни.

В Лондон сортът брент със срок на доставка през септември изтри 1,82 долара (3,7%) до 47,49 долара за барел.

Първоначално фючърсите на петрола се търгуваха в тесни граници, докато Bloomberg не публикува становището на Русия за съкращаването на добивите.

Според експерти границата от 50 долара вероятно поне за известно време ще е недостижима за черното злато.

Същевременно цената на златото със срок на доставка през август се повиши с 2,5 долара (0,2%) до 1 221,7 долара за тройунция. Благородният метал докосна и ниво от 1 216,50 долара – най-ниското за сесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
всяка една институция която провежда определни политики винаги влияе на икономикта ... дали положително или отрицателно е това влияние е друга тема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още